szerző:
MTI

Fegyveresek elraboltak egy Szaharov-díjas emberi jogi aktivistát egy Damaszkusz közelében található városból, amelyet a felkelők ellenőriznek – közölték kedden ellenzéki aktivisták. Razan Zejtun szíriai ügyvédnő mellett három másik aktivistát is elhurcoltak ismeretlen támadók reggel, akik betörtek az aktivista irodájába.

A négy ember elrablásáról szóló híreket a Szíriai Nemzeti Koalíció elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet egyik tagja a Twitteren erősítette meg.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű civil szervezet igazgatója, Rámi Abder-Rahmán azt mondta, hogy az iszlamisták az utóbbi időben többször is megfenyegették Zejtunt.

A legtöbb emberrablásért a dzsihadista fegyveres csoportok tehetők felelőssé Szíriában, de a damaszkuszi kormány által támogatott milíciák, bűnöző szervezetek és a Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei szintén elkövetnek ilyen cselekményeket különböző indítékokból.

Nyár óta a legtöbb emberrablást a lázadók által ellenőrzött észak- és kelet-szíriai területeken hajtották végre, ahol megerősödött az al-Kaida terrorszervezethez kötődő iszlamista fegyveres csoportok befolyása.

A Szíriai Emberi Jogi Információs Kapcsolat nevű internetes blogot létrehozó Razan Zejtun "a szabadságért és az emberi jogokért való bátor kiállása" elismeréseként nyerte el 2011-ben az Európai Parlament Andrej Szaharovról elnevezett gondolatszabadság-díját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!