szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aláírták hétfőn Berlinben a nagykoalícióról szóló szerződést a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) vezetői, a következő német kormány munkáját megalapozó dokumentumot a szeptemberi parlamenti választások utáni 85. napon véglegesítették.

A szerződést Angela Merkel ügyvezető kancellár, a CDU elnöke, Sigmar Gabriel, az SPD elnöke és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, valamint a három párt főtitkára és parlamenti frakcióvezetője írta alá. 

A megállapodás "jó alapot biztosít Németország jövőjének alakításához" - hangsúlyozta Angela Merkel. A nagykoalíció "nagy feladatok elvégezésére kötött koalíció" - fogalmazott. A három párt gondoskodni akar arról, hogy a német emberek a ciklus végén, 2017-ben "még jobban éljenek, mint ma" - mondta a politikus a törvényhozás alsóháza, a Bundestag képviselői irodaházában rendezett aláírási ünnepségen, amelyen 700 vendég vett részt. 

A "nagykoalíció a kisemberekért" dolgozik majd - emelte ki Sigmar Gabriel. 

Horst Seehofer azt hangsúlyozta, hogy "nagy beszédek helyett most már el kell kezdeni kormányozni".

A 185 oldalas, Németország jövőjét formálni című koalíciós szerződés kidolgozásában 300-nál is több politikus vesz részt, a munka több mint egy hónapig tartott. Az előzetesen november végén aláírt szerződést időközben jóváhagyták a konzervatív uniópártok vezető testületei, az SPD-nél pedig pártszavazást tartottak róla. A tagság 75,96 százaléka szavazott arra, hogy a szociáldemokrata párt fogadja el a szerződést, így a 2005-2009-es ciklus után újra nagykoalíció alakul Németországban.

Joachim Gauck államfő hétfőn hivatalosan javasolta a Bundestagnak, hogy válassza meg ismét kancellárnak Angela Merkelt. A kormányfőválasztást a Bundestag keddi ülésén tartják meg, és várhatóan még aznap leteszik hivatali esküjüket az új kabinet tagjai.

A kancellár a kormány programját várhatóan január elején ismerteti a törvényhozás alsóházában.

Angela Merkel 2005 óta kancellár. Harmadik kormányába - a második világháború utáni Németország harmadik nagykoalíciós kormányába - a CDU 6 minisztert és 2 tárca nélküli minisztert delegál, míg az SPD 6 minisztert és 1 tárca nélküli minisztert, a CSU pedig 3 minisztert küld.

A CDU/CSU-nak és az SPD-nek együtt 79,8 százalékos többsége van a Bundestagban, a kormánypártok így akár az alkotmányt is módosíthatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!