szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 111 ezer személy büntetését törölte el Václav Klaus akkori cseh köztársasági elnök újévi közkegyelme - derült ki a prágai igazságügyi minisztérium kedden nyilvánosságra hozott legújabb kimutatásából.

Klaus a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával hirdetett amnesztiát, amely rendkívül széles volta miatt általános és kemény bírálatokat váltott ki a politikusok és a közvélemény körében, s az indulatok a mai napig sem ültek el.

A különböző bíróságok fokozatosan vizsgálják és értékelik át az amnesztia által érintett eseteket, így azok száma folyamatosan emelkedik. A legújabb kimutatás az október végi helyzetet tükrözi. A minisztérium szerint várhatóan még emelkedni fog az érintett személyek száma, de már nem nagyon.

A közkegyelem mintegy 20 ezer esetben feltétel nélküli börtönbüntetést törölt el. Az esetek többségében legfeljebb egyéves szabadságvesztésről van szó. A további esetekben feltételes büntetésekről, házi őrizetről, közmunkáról van szó. Ide tartozik az a 265 büntetőeljárás is, amelyet azért állított le a volt államfő, mert már több mint nyolc éve húzódtak.

Az amnesztia következtében a börtönökből mintegy 6500 embert, az összes fogva tartott egyharmadát engedték ki. Az országos börtönfelügyelőség éves megtakarítása mintegy 180 millió korona - közölte Gabriela Pohlová szóvivő.

Rendőrségi elemzések szerint nagyrészt a szabadlábra került személyek tevékenysége következtében a januári-szeptemberi időszakban éves szinten mintegy hét százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma Csehországban. A szabadlábra kerültek mintegy 40 százaléka ellen újra büntetőeljárás van folyamatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is