szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemrégiben elhunyt Nelson Mandelát megdöbbentené, hogy temetéséről kizárták az afrikáner közösséget - jelentette ki kedden a Nobel-békedíjas Desmond Tutu egykori dél-afrikai érsek.

Tutu sajtóközleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a megbékélés hősét (azaz Mandelát) jellemző szellemi nyitottság ellenére sem a búcsúszertartásra, sem a temetésre nem hívták meg a dél-afrikai fehér bőrű lakosság legnagyobb egyházát.

"A legszembeszökőbb az afrikáner közösség kirekesztése volt" - mondta az egykori polgárjogi harcos, hozzátéve, hogy a végső áldás szövegében mindössze néhány mondat hangzott el afrikaans nyelven.

Tutu szavaival elsősorban a dél-afrikai Holland Református Egyház távolmaradására célzott, amely szervezet korábban a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid-rendszert támogatta.

Mandela "megdöbbent volna, mivel ő mindent megtett azért, hogy a dél-afrikai társadalom alkotóelemei, köztük az afrikánerek is megbékéljenek egymással" - vélte.

"Már amennyire én tehetem, ezúton bocsánatot kérek az afrikáner közösséghez tartozó fivéreinktől és nővéreinktől" - tette hozzá a nyugalmazott fokvárosi érsek.

Miközben összességében "csodálatosnak" nevezte a temetést, Tutu bírálta a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt vezetőit is.

"Azt gondolom, hogy egyetemesebb lett volna az üzenet, ha a temetési és a búcsúztatási szertartást nem a hatalmon lévő párt tisztségviselői vezetik" - mondta az ellenzéki nézeteiről is ismert férfi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!