szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-szudáni puccskísérletben négy-ötszázan haltak meg, és a sebesültek száma elérheti a nyolcszázat is - közölték kedden ENSZ-diplomaták helyi kórházi forrásokra hivatkozva.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsát a helyzetről Hervé Ladsous, a világszervezet békefenntartásért felelős főbiztosa tájékoztatta egy zárt ülésen. Egy másik diplomata hozzátette, hogy az ENSZ nem tudja ellenőrizni ezeknek az adatoknak a hitelességét.

Michael Makuei dél-szudáni tájékoztatási miniszter korábbi közlése szerint 73 katona halt meg a harcokban, 140-et pedig kórházban ápolnak.

Szórványos lövöldözés és robbanások még kedd este is hallatszottak a fővárosban, Jubában.

Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet arról számolt be, hogy már 20 ezer azoknak a civileknek a száma, akik az ENSZ jubai képviseletére menekültek. A harcokban katonák csoportjai állnak egymással szemben, civilekre nem támadnak - tette hozzá Araud, aki az ENSZ BT soros elnöke. 

Hétfőn elégedetlen katonák és politikusok egy csoportja a volt alelnök, Riek Machar irányítása alatt megkísérelte megbuktatni a Salva Kiir vezette kormányt. A fegyveres erők tagjainak egy csoportja váratlanul megrohamozta az ország legfőbb katonai támaszpontján található fegyverraktárt, de a kormányerők visszaverték a támadást. A kormány közlése szerint kedden a puccskísérlettel kapcsolatban őrizetbe vettek tíz politikust, közöttük Kosti Manibe volt pénzügyminisztert és a júliusban menesztett kormány több más volt miniszterét. Machar viszont szökésben van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben