szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Addig nem hajlandó részt venni a szíriai polgárháború rendezését célzó genfi konferencián az ellenzék, amíg a kormányerők nem szüntetik be az Aleppó városa elleni légitámadásokat, amelyek csak a múlt héten 300 halálos áldozatot követeltek - jelentette be hétfőn Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet főtitkára.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civilszervezet szerint december 15. és 22. között 301 ember, köztük 87 gyerek és 30 nő halt meg a nagyrészt felkelők által ellenőrzött észak-szíriai város bombázása során. 

Az OSDH szerint a hadsereg egyebek mellett hordóbombákat, vagyis robbanószerrel és üzemanyaggal töltött hordókat dobott le a város számos pontjára. A szervezet által nyilvánosságra hozott felvételek szerint a légierő egy iskolaépületet is megtámadott.

"Ha folytatódnak az Aszad-rezsim bombázásai, amelyek célja a szíriai nép kiirtása, akkor a koalíció nem fog elmenni Genfbe" - közölte hétfőn az SZNK főtitkára.

A békekonferenciát január 22-ére írta ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, de egyelőre még sok nyitott kérdés van egyes államok és a szíriai felek részvételével, illetve azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán van-e bármiféle esély a tárgyalásos megoldásra. 

Egyes szíriai források szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők azért szorítkoztak a brutális légitámadásokra, mert nincs elegendő bevethető katonájuk. A hadsereg szerint azért ilyen magas a civil áldozatok száma, mert a felkelők lakóházak között bujkálnak. 

Ugyanakkor nemzetközi jogvédő szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormányerők jogtalanul járnak el, mivel az általuk alkalmazott taktika nem különbözteti meg a civileket a fegyvert viselő felkelőktől. Ezt a nemzetközi jog szigorúan tiltja.

Az egyhetes bombázásban egyébként az OSDH szerint 30 felkelő halt meg, azaz az áldozatok több mint 90 százaléka civil volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt

Átnézték 34 ország átutalásainak adatait, az eredmény: fontos a nagylelkűség

Átnézték 34 ország átutalásainak adatait, az eredmény: fontos a nagylelkűség