szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gázai célpontokat bombázott Izrael kedden egy polgári lakos megölésére válaszul, a légicsapásokban életét vesztette két palesztin, köztük egy leánygyermek, és többen megsebesültek.

Hónapok óta nem volt példa ilyen súlyos erőszakra, és a helyzet azzal fenyeget, hogy vége szakad az Izrael és Gáza közti tűzszünetnek, amelyet pedig már több mint egy éve - a tavaly novemberi "nyolcnapos háború" óta - betartottak a felek - jelentette az AP. Az izraeli légierő legalább 12 légicsapást mért a Gázát kormányzó Hamász palesztin szervezet két kiképzőtáborára. Hamász-tisztségviselők szerint a támadásokban meghalt egy hároméves kislány az egyik célpont közelében, és életét vesztette egy felnőtt férfi is. Kilencen megsebesültek.

Izrael ezzel torolta meg, hogy egy gázai orvlövész agyonlőtt kedden egy munkást, aki a Gáza körül emelt izraeli betonkerítésen végzett karbantartási munkálatokat. Több mint egy éve a karbantartó volt az első izraeli, akit a gázai határon öltek meg. Lelövését a Népi Ellenállási Bizottság nevű radikális palesztin szervezet vállalta magára. A szerelőt épp akkor lőtték le, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a palesztinok által gyakran támadott Szderótban tartózkodott. A kormányfő nagyon súlyosnak nevezte az incidenst, amely - mint mondta - nem maradhat válasz nélkül.

 Még a történtek előtt Netanjahu arról beszélt, hogy az utóbbi időben több merényletkísérlet is történt, és azon tűnődött, vajon nem egy újabb palesztin felkelés van-e készülődőben. Kijelentette, Izrael keményen fellép minden támadó ellen, "hogy aki izraeliek megtámadására készül, kétszer is meggondolja magát". Az izraeli-gázai határon az elmúlt napokban megszaporodtak az erőszakcselekmények. Szombaton és hétfőn izraeli területről sebesítettek meg egy-egy palesztint lőfegyverrel, pénteken a Gázai övezet északi részén lőttek le egy palesztint.

A palesztinok szerint a pénteken lelőtt férfi építőanyagot gyűjtött a határon, amikor leterítették. Az izraeli hadsereg szerint a katonák azután használták fegyverüket, hogy gázai oldalról többször is megpróbáltak aknákat lefektetni a határon. Hétfőn megkéseltek egy izraeli rendőrt a Jordán-folyó nyugati partján, órákkal azután, hogy gázai területről rakétát lőttek ki Izrael déli részére.

Vasárnap egy izraeli autóbuszon robbant csőbomba, amelyet a hatóságok gyanúja szerint palesztin merénylők helyeztek el. A robbanásban senki sem sebesült meg, mert sikerült időben kiüríteni a járművet, de több mint egy éve ez volt a legsúlyosabb támadás Izrael szívében. A Hamász méltatta az Izrael középső részén elkövetett buszos merényletet, anélkül, hogy vállalta volna annak elkövetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közölnie kell az Apple-nek, mennyire lehet javítani az eszközeit

Közölnie kell az Apple-nek, mennyire lehet javítani az eszközeit

Leemelték a vár turulszobrát

Leemelték a vár turulszobrát

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját