szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódtak a harcok csütörtökön Dél-Szudán egyik olajban gazdag körzetében a hadsereg és a lázadók között, miközben kenyai és etiópiai vezetők - elmondásuk szerint sikerrel - közvetítettek a felek között.

Salva Kiir dél-szudáni elnök csapatai továbbra is ellenállnak a Riek Machar volt alelnökhöz hű erők támadásának az olajban gazdag Felső-Nílus szövetségi állam fővárosa, Malakal ellenőrzéséért folyó harcban, ahol szerda óta tartanak az összecsapások.

Philip Aguer, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy a kormányerők offenzívára készülnek Unity szövetségi állam fővárosa, Bentiu ellen, amelyet a lázadók tartanak az ellenőrzésük alatt. Az ENSZ szerint a december közepén kitört harcokban eddig több ezren haltak meg, és tíz nap alatt legalább 90 ezer ember menekült el otthonából a harcok elől.

Csütörtökön Uhuru Kenyatta kenyai elnök és Hajlemariam Deszalegn etióp kormányfő külügyminisztereik kíséretében villámlátogatásra Jubába utaztak, hogy megpróbáljanak közvetíteni Salva Kiir elnöknél. Az etióp diplomácia vezetője szerint a látogatáson "jó eredményt" értek el. Pénteken a hat kelet-afrikai országot tömörítő IGAD regionális szervezet csúcstalálkozót tart Nairobiban. Az IGAD már közvetített a Szudán északi és déli része közötti polgárháború 2005-ben történt lezárásában, amelynek következtében 2011-ben létrejött a független Dél-szudáni Köztársaság.

Salva Kiir és Riek Machar hivatalosan beleegyeztek abba, hogy tárgyalásokat kezdenek egymással, de ezek időpontja nem ismert. A két különböző etnikumhoz tartozó politikus már a függetlenség kikiáltása előtt is ellenlábasa volt egymásnak. Az dinka nemzetiségű Kiir államcsínykísérlettel vádolja a nuer népcsoporthoz tartozó Machart, míg a júliusban menesztett alelnök szerint az államfő tisztogatással akar megszabadulni a riválisaitól.

Az ellenségeskedés a 10 dél-szudáni szövetségi állam felére terjed ki: Jonglei , Unity, Középső-Egyenlítő, Felső-Nílus és  Keleti-Egyenlítő területének folynak harcok. A kormányerők kedden visszavették a lázadóktól a Jubától 200 kilométerre északra fekvő Bort, Jonglei szövetségi állam székhelyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Ferrari versenyzőjének elege van abból, hogy rasszistának nézik, amiért nem térdel

A Ferrari versenyzőjének elege van abból, hogy rasszistának nézik, amiért nem térdel

"Örökbe fogadót mindenki ismer, de olyan nőt, aki lemondott gyerekéről, szinte senki"

"Örökbe fogadót mindenki ismer, de olyan nőt, aki lemondott gyerekéről, szinte senki"

Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter

Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter