szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy fő kivételével elhagyta Oroszországot pénteken a Greenpeace összes külföldi tagja, akik ellen idén szeptemberben indítottak büntetőeljárást, miután egy orosz olajfúrótoronynál tiltakoztak.

A Greenpeace pénteken közölte, hogy a büntetőeljárás megszüntetését követően a 26 szabadon engedett külföldi aktivistája közül 25-en elhagyták Oroszország területét. A Greenpeace 30 aktivistája a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették őket és 26 tagjuk (oroszok és külföldiek) ellen eljárást indítottak.

©

Előbb kalózkodás volt a vád, amelyet később garázdaságra enyhítettek. A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadulhattak, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot. Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé. Az első tíz Greenpeace-aktivista ellen már szerdán beszüntették az eljárást.

A szervezet pénteken azt közölte, hogy egyik tagjuk, a svéd-amerikai állampolgárságú Dmitrij Litvinov csütörtök este vonattal elutazott Finnországba, míg nyolc másik társa péntek reggel hagyta el Oroszországot repülőgéppel. Péntek estére már csak a Greenpeace által "sarkköri harmincnak" nevezett csoport egy külföldi tagja volt Oroszország területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Erdélyből: "Járványfesztiválok" a kultúrára éhezőknek

Szeretettel Erdélyből: "Járványfesztiválok" a kultúrára éhezőknek

Furcsa hiba a Twitteren: véletlenül mindig pont a fehér embereknek kedvez a képszerkesztő

Furcsa hiba a Twitteren: véletlenül mindig pont a fehér embereknek kedvez a képszerkesztő

Mi ez a zöld pötty az iPhone kijelzőjén? Valaki leskelődik?

Mi ez a zöld pötty az iPhone kijelzőjén? Valaki leskelődik?