szerző:
Teveli Gábor

Thaiföld, Burma és Laosz határvidékén visszaszorítják az ópiumtermelést, de, mint tudósítónknak a helyszínen elmondták, nő a szintetikus drogok előállítása.

Alig harminc kilométerre Észak-Thaiföld népszerű turistaútvonalától, a hírhedt Arany Háromszög szívében, Csiangmai megyében hegylakó bennszülöttek bambuszkunyhói rejtőznek a sűrű dzsungellel borított völgyekben. A szövevényes ösvényeken vadászok és népviseletbe öltözött asszonyok járják az erdőt. Néhányuk szájában kézzel faragott csutora, benne ópiummal kevert dohány. A kérdésre, hogy honnan vették az ópiumot, a közeli burmai határ felé mutatnak: „a túloldalról”. Egy vézna földműves metamfetaminos cigarettát szív. „Így jobban bírom a munkát” – mondja mosolyogva. Megfeketedett ínyéből a legtöbb fog kihullott, elsorvasztotta a metamfetamin. Ő is Burma felé mutat, ahonnan a „ya-ba”, vagyis a „bolond drog” érkezik. A dzsungelből kivezető úton egy csapat tinédzser bukkan elő az erdőből, és habozás nélkül kérdezik: „Kell valami?” A választ meg sem várva egyikük egy zacskó rózsaszín pirulát húz elő a tarisznyájából. Ez a „bolond drog”, metamfetamin és koffein keveréke, Thaiföld új népbetegsége. Darabja 150 baht, azaz 1200 forint.

Az Arany Háromszög Thaiföld, Burma és Laosz határainak találkozásánál van, évszázadok óta hagyományos ópiumtermelő vidék. A turistaközpontok bazárjaiban tömegével sorakoznak a faragott és porcelán ópiumpipák, valamint a kábítószer porciózására alkalmas mérlegek, illetve állatokat ábrázoló bronzsúlyok (a 4,5 grammos súlyról, a szatangról kapta a nevét a thai váltópénz). Thaiföld legmodernebb és egyik legnagyobb múzeuma, a tízmillió dollárból épült Hall of Opium a Csijangraj megyei Csiengszen városában mutatja be az Arany Háromszög ópiumkultúráját mint a régió történelmének egyik legsúlyosabb tragédiáját.

Elfogott kábítószercsempészek és szállítmányuk Bangkokban
©

Thaiföld mindent elkövet, hogy az ópiumtermelés csupán a múlt emléke legyen. A nyolcvanas években elindított akciókkal a nehéz kezdetek után mára jelentősen csökkent a mákültetvények száma. A hivatalos adatok szerint az Észak-Thaiföldön 2011–2012-ben felderített 208 hektárnyi mákföld 98 százalékát kiirtották. Az 1979–1980-as első felmérés során még 4230 hektárra bukkantak. „Az ópiumföldek felderítése nagyon nehéz” – magyarázta a HVG tudósítójának Pipop Csamnivikaipong, a kábítószer-ültetvények felmérését végző hivatal igazgatója. „A nyolcvanas években sok ültetvényhez napokig kellett gyalogolni. Újabban a helikopteres felderítés és a GPS sokat segít, de a földeket ma is csak terepjáróval lehet megközelíteni, mert egyre eldugottabb völgyekbe költöznek a farmerek.” A fennmaradt földek többségét a burmai határ mentén, a dzsungel mélyén regisztrálták, ahol 25 hektárnál nagyobb ültetvényeket is megfigyeltek a levegőből.

Az ópiumellenes küzdelem mellékhatása az ópium árának megugrása és a keményebb drogok terjedése. Tíz éve az ópium olyan hétköznapi volt az Arany Háromszögben, hogy a turistaközpontokban nemcsak az utcán, de az éttermekben is árulták a csillogó fekete téglácskákat. A hátizsákos turisták körében népszerű laoszi Vang Vieng városka vendéglőiben az ópiumot és más kábítószereket, például a marihuánát, az étlapról lehetett rendelni. A település és a hozzá hasonló észak-thaiföldi Pai „hippiváros” a meseszép környezetben eltöltött drogvakációk híres központja lett. Az ezredfordulón még egy dollárba került tíz szippantás egy ópiumházban, kilónként 150–350 dollárért lehetett ópiumhoz jutni, a marihuánát pedig gyakran ingyen adták a sör mellé. Azóta az árak közel a tízszeresükre emelkedtek. Laoszban az ópium kilója 1500–2000 dollár között mozog, míg Thaiföldön, a régió legkeményebb drogpolitikájának köszönhetően, egy kiló nyers ópium 85 ezer baht (670 ezer forint).

A Thaiföldön fennmaradt ültetvényeken egy hektár átlagosan 15–30 kiló nyers ópiumot hoz, a magasabb árból származó bevételből nemcsak a helyi rendőrség és katonaság megvesztegetésére futja, de a könnyebben előállítható, terjeszthető és drágábban eladható szintetikus kemény drogok készítésére is. Egy idős thaiföldi katona szerint tiszta időben jól látni a metamfetaminlaborokat a határ burmai oldalán, a völgyben. „Thaiföldön komoly eredményeket értünk el a drogellenes harcban – mondta Sukhum Opasniputh, a thaiföldi drogelhárítási hivatal vezetője –, de az együttműködés a szomszédainkkal még nem elég erős ahhoz, hogy felszámoljuk a határunkon túli kábítószer-termelést. Többször átadtam burmai kollégáimnak a körözöttek listáját, de eddig egyetlen komolyabb letartóztatásra sem került sor odaát.” Úgy véli, a demokratizálódó burmai kormány és hadsereg határozott szándéka részt venni a drogellenes küzdelemben, de a rebellis tartományokban – a Thaifölddel határos San és Kacsin államokban – a katonák továbbra is védőernyőt vonnak a helyi kábítószer-maffia fölé.

Mákültetvény irtása Thaiföld északi részén
©

Hasonlóan nehéz helyzetben van a drogelhárítás a Mekong folyó vidékén, ahol a csempészek nemzetközi vizeken, kínai és laoszi teherhajókon juttatják át a kábítószert egyik országból a másikba. „Sokszor tudjuk, melyik hajón csempészik a drogokat – magyarázta Opasniputh –, de mire a hatáskörünkbe érnek, minden bizonyítékot eltüntetnek, és csak az álcának használt zöldségek és gyümölcsök között kotorászhatunk.” A nemzetközi együttműködést szerinte a kölcsönös bizalom hiánya akadályozza, így a kábítószer-ellenes küzdelem harcosai kénytelenek beérni a kisstílű drogcsempészek lefülelésével. Fényképeik naponta jelennek meg a thaiföldi újságok címlapján, amint lehorgasztott fejjel ülnek a lefoglalt kábítószerek és egy csapat büszke rendőr körében.

Igazi nagyhalak ritkán kerülnek a hálóba. A burmai drogcsászárt, Naw Khamot sem a nyomozó hatóságok ébersége, hanem saját kapzsisága buktatta le. A régóta körözött maffiózó évek óta lefizetett rendőrök és katonák védelmében működő laborokban gyártott kemény drogokat. A Mekongon több százmillió metamfetamintablettát és sok száz kiló heroint csempészett Burmából Laoszba, Thaiföldre, Malajziába, Indiába és a régió többi országába. Megpróbálta a duplájára emelni a metamfetamin árát, de a csempészei megtagadták az engedelmességet. Amikor 2011-ben egy kínai teherhajó 13 lemészárolt matrózának megcsonkított tetemét halászták ki a Mekongból, a leszámolást Naw Kham számlájára írták. Őt egyéves hajtóvadászat után sikerült kézre keríteni Laoszban, amely Peking nyomására átadta Kínának a Mekong kalózának is nevezett drogcsászárt. Naw Khamot az idén márciusban három társával együtt kivégezték, amit a kínai tévében élőben közvetítettek.

TEVELI GÁBOR / CSIANGMAI

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Bírósági végrehajtás indult a Hell energiaital gyártója ellen

Bírósági végrehajtás indult a Hell energiaital gyártója ellen

Melyik navigációs app a legjobb? Melyik mennyi mobilnetet fogyaszt?

Melyik navigációs app a legjobb? Melyik mennyi mobilnetet fogyaszt?

És akkor a NER hajója elindult a Balaton felé

És akkor a NER hajója elindult a Balaton felé

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő