szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakértői kormány kinevezése volt az egyetlen értelmes megoldása annak a belpolitikai válságnak, amely tavaly júniusban robbant ki Csehországban - állította Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök szerdán a Prima kereskedelmi televíziónak adott újévi interjújában.

Klaus ezzel lényegében utódja, Milos Zeman oldalára állt, aki anélkül nevezte ki a Jirí Rusnok vezette cseh szakértői kormányt, hogy az bizalmat kapott volna a parlamenttől.

"A szakértői kormány kinevezése mint kényszermegoldás az egyetlen értelmes megoldás volt" - jelentette ki az exállamfő az interjúban. "Más megoldás nem is volt. A szerencsétlenség az, ami ehhez a helyzethez vezetett" - tette hozzá Klaus.

Csehországban tavaly júniusban annak következtében keletkezett belpolitikai válság, hogy a Petr Necas vezette jobbközép kormány korrupciógyanús ügyek és a kormányfő szerelmi botránya miatt lemondásra kényszerült. 

Zeman júliusban nevezett ki úgynevezett szakértői kormányt Rusnokkal az élen, ez azonban nem kapta meg a parlament bizalmát, aminek következtében le kellett mondania. Ügyvezetőként azonban egészen az új, az októberi előre hozott választás alapján várhatóan januárban felálló kabinet megalakulásáig kormányoz. 

Az új kormányt nagy valószínűséggel a Cseh Szociáldemokrata Párt, az Igen (ANO) mozgalom és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt koalíciója fogja megalakítani. A koalíciós szerződés aláírását január 6-ra tervezik.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök, a kormányfői tisztség várományosa még a héten találkozik az államfővel, hogy bemutassa neki a miniszterjelöltek névsorát. Zeman jelezte, hogy bizonyos nevekkel kapcsolatban - például a védelmi miniszternek jelölt Martin Stropnickyvel - fenntartásai vannak, s nem kíván minden javaslatra automatikusan rábólintani. Sobotka néhány napja azt mondta, nem zárja ki, hogy ilyen esetben az új kormánykoalíció beperli Zemant az alkotmánybíróságon. 

Zeman elődje, Václav Klaus a Prima televízióban azt állította, nem jó ötlet az államfő elleni esetleges per, mert ezzel Csehország "egy más világba kerülne". 

Csehországban az államfő beperlése ugyanakkor nem előzmények nélküli. Magát Klaust is beperelte tavaly a szenátorok egy csoportja, mert szerintük a volt államfő tavaly év eleji, rendkívül széleskörű amnesztiája alkotmányellenes volt. Azt alkotmánybíróság a Klaus elleni beadványt azonban alaptalannak minősítette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon