szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A palesztinok egy egész csoportot küldenek Prágába csehországi nagykövetük halálának kivizsgálására - tudatta vasárnap a palesztin külügyminisztérium.

 A cseh fővárosban akkreditált 56 éves diplomata, Dzsamal Muhammad Dzsamal a lakásában szerdán délben történt robbanás miatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy délután meghalt a prágai katonai kórházban.

A cseh rendőrség szerint semmi sem utal merényletre: a nagykövet egy széfet nyitott ki, és az okozhatta a robbanást. A palesztin külügyminiszter, Rijád al-Malki szerint is kizárható az idegenkezűség, mivel a széfet legalább húsz év óta nem nyitotta ki senki.

"A nagykövet úgy döntött, kinyitja. Miután megtette, valami történt a széfben, és az felrobbant" - mondta Malki az AP amerikai hírügynökségnek. A palesztin külügyminiszter megfogalmazása szerint a nagykövet "mártírhalált halt kötelességteljesítés közben". A cseh hírtelevízió szerint nem zárható ki, hogy a robbanószerkezet a biztonsági berendezés része volt, és Dzsamal hibásan kezelte. A WAFA palesztin hírügynökség tudósítása szerint a palesztin külügyminisztérium közleményében az áll, hogy percek teltek el a páncélszekrény kinyitása és a robbanás között. 

Dzsamal Bejrútban született, menekültcsaládban. 1975-ben csatlakozott Jasszer Arafat néhai palesztin vezető felszabadítási mozgalmához. A nyolcvanas években Bulgáriában és Csehszlovákiában szolgált a Palesztinai Felszabadítási Szervezet küldöttségeiben. Tavaly október közepén foglalta el hivatalosan prágai állomáshelyét, és csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a jövőben a palesztin nagykövetség épülete lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatósági áras tesztelés: egyre biztosabb, hogy az átlagember nem fog jól járni vele

Hatósági áras tesztelés: egyre biztosabb, hogy az átlagember nem fog jól járni vele

Újra munkába áll a YouTube moderátorserege

Újra munkába áll a YouTube moderátorserege

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus