szerző:
MTI

Szabadlábra helyezik Josip Perkovic volt horvát titkosszolgálati vezetőt – így döntött pénteken a Zágráb megyei bíróság, miután a férfi ügyvédje fellebbezést nyújtott be védence vizsgálati fogságba helyezése ellen. A HRT horvát közszolgálati televízió beszámolója szerint Perkovic szabadlábon védekezhet ugyan, de lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik rá, amíg a horvát hatóságok elbírálják, hogy kiadják-e Németországnak. Személyi igazolványát bevonták, útleve korábban lejárt.

Perkovicot szerda hajnalban Zágrábban vették őrizetbe a horvát hatóságok. A férfit Berlinben azzal gyanúsítják, hogy az egykori jugoszláv titkosszolgálat, az UDBA tisztjeként köze volt egy emigráns horvát üzletember 1983-as németországi meggyilkolásához. Perkovicot kiadhatják Németországnak.

Perkovic letartóztatását egy január elsején életbe lépett horvát törvénymódosítás tette lehetővé. Ennek alapján a horvát hatóságok az európai elfogatóparancsoknak attól függetlenül érvényt tudnak szerezni, hogy mikor történt a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény.

Perkovic és mások előállítását eddig akadályozta, hogy egy törvénymódosítás szerint csak a 2002. augusztus 7-e után elkövetett bűncselekmények miatt körözött horvát állampolgárok kiadatását engedélyezték az EU más tagállamainak.

Az Európai Bizottság az európai elfogatóparancs "nem megfelelő alkalmazása" miatt szeptember 18-án szankciós eljárást indított Horvátország ellen. Egy héttel később Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter megígérte Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének, hogy Zágráb összhangba hozza az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályát az EU-joggal.

A pénteki horvát sajtó részletesen foglalkozott a Perkovic-üggyel.

A Jutarnji list című lap idézte Perkovic ügyvédjét, Ante Nobilót, aki szerint védencével nem közölték, miért rendelik el letartóztatását.

A lap megjegyezte: a kiadatási kérelemmel kapcsolatban sok tisztázatlan kérdés is felvetődik a horvát igazságszolgáltatás háza táján, ezért lehetetlen megjósolni, hogyan dönt a horvát bíróság.

A lap szerint bonyolítja az ügyet, hogy Horvátországnak nincs kiforrott joggyakorlata az európai elfogatóparancsok ügyében. A kulcsfontosságú döntést a Legfelsőbb Bíróságtól várják, de először a zágrábi megyei bíróságnak kell döntenie.

Perkovic ügyvédje a 24sataTV tévécsatornának csütörtök este azt állította: bizonyítékai vannak arra, hogy a horvát állambiztonsági szerveknek nem volt köze Stjepan Djurekovicnak, az INA olajipari vállalat volt marketingigazgatójának 1983-as németországi meggyilkolásához, hanem Szerbia és Montenegró állt az ügy hátterében.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jó ötlet, ha az MNB ötletel a nyugdíjrendszer átalakításáról?

Jó ötlet, ha az MNB ötletel a nyugdíjrendszer átalakításáról?

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?