szerző:
MTI

Egy dél-koreai lap szerint valószínű, hogy már nincs az élők sorában Kim Dzsong Un nagynénje, akinek a férjét december végén végezték ki, miután kegyvesztetté vált. Kim Kjong Huj tavaly szeptember óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A lap szerint vagy öngyilkos lett, vagy infarktust kapott.

Infarktust kaphatott vagy öngyilkosságot követhetett el az észak-koreai vezető nagynénje, akinek a férjét, az észak-koreai hatalmi hierarchia második emberét decemberben kivégezték – írta hétfőn egy dél-koreai napilap.

A Csoszon Ilbo című újság helyi hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető húga, Kim Kjong Huj tavaly szeptember óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A dél-koreai titkosszolgálatok szerint nagyon is elképzelhető, hogy a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagynénje már nincs az élők sorában.

Az újság egy másik forrása ugyanakkor azt mondta, hogy a nagynéni személye körül sok kósza hír terjeng, és ő nem tudja megerősíteni az értesülést. Korábban a dél-koreai sajtó többször is írt a legbefolyásosabb észak-koreai politikusok közé tartozó Kim Kjong Huj súlyos betegségéről.

Férje, Dzsang Szong Tek, az Állami Védelmi Bizottság egykori elnökhelyettese, valamint a Koreai Munkapárt központi bizottságának volt tagja kegyvesztetté vált Kim Dzsong Unnál. Tavaly december közepén az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával halálra ítélték, és rögtön ki is végezték a 67 éves férfit. A kivégzés módjáról nem számolt be Észak-Korea, de egy kínai lap úgy értesült, hogy a nagynéni férjét kutyákkal tépették szét. Ezt azonban semmilyen más forrás nem erősítette meg.

A történtek ellenére decemberben, amikor meghalt a Koreai Munkapárt KB politikai bizottságának egyik ismertebb tagja, a nagynénit beválasztották a temetési bizottságba. Ez (szakértők szerint) annak volt a jele, hogy Kim Kjong Huj megőrizte pozícióját az ország politikai hierarchiájában. A nő viszont nem jelent meg a Kim Dzsong Il halálának (2011. december 19.) második évfordulóján tartott gyászszertartáson, s emiatt sorsával kapcsolatban ismét találgatások láttak napvilágot.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ötven éve bújt ágyba John Lennon és Yoko Ono nyilvánosan

Ötven éve bújt ágyba John Lennon és Yoko Ono nyilvánosan

Pár év múlva újabb magyar sztrádaalagútnak örülhetünk

Pár év múlva újabb magyar sztrádaalagútnak örülhetünk

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

Fotók: Rózsaszínű lett egy tó Ausztráliában

Fotók: Rózsaszínű lett egy tó Ausztráliában

Jön a Pappa Pia 2

Jön a Pappa Pia 2