szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több száz ember vonult utcára hétvégén Libanonban, hogy tiltakozzanak egy ritka történelmi dokumentumokat őrző tripoli könyvtár felgyújtása miatt.

A Szaeh Könyvtárban több mint 80 ezer értékes kötetet és kéziratot őriztek, több mint kétharmaduk megsemmisült a péntek esti tűzben, amelyet gyújtogatók okoztak, vélhetően vallási indíttatásból. A Korán korai kiadásai, ritka tudományos értekezések és Tripoli, valamint a zsidóság történetét taglaló dokumentumok égtek el.

A gyűjtemény egy görög keresztény pap, Ibrahim Szruj tulajdona. A könyvtárat azután gyújtották fel ismeretlen fiatalok, hogy a városban megjelent egy Mohamed prófétát és az iszlámot sértőnek tartott írás. Szruj találkozott muzulmán vallási vezetőkkel, és azt mondta, hogy többek vélekedésével szemben semmi köze a pamflethez.

A gyújtogatást szombaton több százan ítélték el az utcákon, és felemelte szavát a történtek ellen Nadzsíb Mikáti kormányfő, muzulmán vallási méltóságok és a civil társadalom képviselői is.

Tripoli Libanon északi részének legjelentősebb városa, lakóinak többsége az iszlám szunnita ágának követője. A szomszédos Szíriában dúló polgárháború miatt az utóbbi időben megszaporodott a szunniták és a síiták közötti erőszakos cselekmények száma, a Hezbollah síita terrorszervezet Bassár el-Aszad szíriai elnök, a szunniták az Aszad-ellenes felkelők oldalán állnak. A keresztényeket sújtó erőszak mindazonáltal ritka Libanonban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm