szerző:
MTI

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Üzemek álltak le, jelentősen csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Életveszélyes, két évtizede nem látott hideg vette hatalmába hétfőre az Egyesült Államok középső és keleti vidékeit, a fagy miatt iskolák és üzletek sokasága tartott zárva és repülőjáratok ezreit kellett törölni.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11-22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. A lehűlés elérte Texast és Florida központi területeit is.

A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinois-ban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A Customer Growth Partners tanácsadó cég szerint a hideg következtében január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Az ohiói Clevelandben, ahol nappal mínusz 14 fokot mértek és éjszakára mínusz 22 fokot jósoltak, megteltek a hajléktalanszállások, ezért tartalék épületeket kellett megnyitni a rászorulók előtt.

Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein hétfőn mínusz 51 fokot mértek. A Nagy Tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot. A rendkívüli hideg súlyos fagyásokat okozhat és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti.

©

Az érintett térségek lakosságát figyelmeztették a rendkívüli veszélyre. Minneapolisban és Észak-Dakota egyes területein rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki. Indianapolisban "vörös" figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

Az északkeleti partvidéken, ahol hétfőn felmelegedés volt tapasztalható, az előrejelzések szerint keddre akár 33 fokot is eshet a hőmérséklet. New Yorkban, ahol 10 fok volt, kedden mínusz 22 fokos fagy is lehetséges, Washingtonban pedig, ahol hétfőn gyakorlatilag az egész múlt heti hótakaró maradványai is elolvadtak, mínusz 9 fok körüli hőmérséklet várható.

Helyi idő szerint hétfő estig az Egyesült Államokban országszerte 3400 repülőjáratot töröltek, ezek több mint felét Chicagóban. A JetBlue fapados légitársaság közölte, hogy a torlódások miatt kedd délutánig nem indít több repülőgépet a New York környéki három nagy repülőtérre és Bostonba. Az intézkedés csaknem 700 le- és felszállást érint. Lambert és St. Louis repülőterén 400 járat esett ki a napi menetrendből.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nyilvánosságra hozták a Hankook-sztrájk eredményét

Nyilvánosságra hozták a Hankook-sztrájk eredményét

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca

Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc