szerző:
MTI/hvg.hu

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa áprilisban, a mandátuma lejárta előtt fél évvel lemond tisztségéről, hogy az európai parlamenti választásokat felvezető kampányra összpontosíthasson – írta kedden a Handelsblatt. Az MTI-nek egy név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás ugyanakkor azt mondta: Rehn csak fizetés nélküli szabadságot vesz ki, ha az európai liberálisok jelöltjévé válik.

A Handelsblatt szerint Olli Rehn áprilisban, a mandátuma lejárta előtt fél évvel lemond tisztségéről, hogy az EP-választások kampányára koncentrálhasson. A német üzleti lap brüsszeli értesülése szerint az Európai Bizottságban várhatóan nem neveznek ki új biztost, hanem megbízzák a testület valamelyik tagját, hogy folytassa Olli Rehn munkáját. Szóba jöhet Joaquin Almunia versenyügyi biztos, aki korábban – 2004-től 2010-ig – irányította már a gazdasági és pénzügyi területet. A bizottság mandátuma novemberig szól.

©

Az MTI-vel ugyanakkor egy név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás azt közölte: Rehn várhatóan nem mond le hivataláról, hanem csak fizetés nélküli szabadságot vesz majd ki, ha február elején az európai liberálisok jelöltjévé válik.

A név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő felhívta a figyelmet, hogy a biztosokra vonatkozó szabályok szerint, ha az Európai Bizottság valamelyik tagja részt kíván venni az európai parlamenti (EP-) választás kampányában, akkor legkésőbb az utolsó strasbourgi plenáris ülés végétől kezdve, ez esetben április 17-től "fizetés nélküli választási szabadságra" kell mennie.

"Ha választáson szándékoznak indulni, és aktív szerepet szándékoznak játszani a kampányban, akkor legalább a kampány alatt, és az aktív szerepvállalás egészének idején vissza kell vonulniuk a bizottság munkájától" - áll a biztosokra vonatkozó magatartási kódex passzusaiban. A szabályok azt is előírják, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a biztos nem használhatja a bizottság erőforrásait, eszközeit, embereit.

Lényeges különbség a lemondás és a fizetés nélküli távollét között, hogy míg ha Rehn lemondana, a finn kormány új biztost jelölhetne a megüresedett biztosi posztra, ebben az esetben viszont Rehn feladatait távolléte alatt a bizottság valamelyik másik tagjára kell hogy átruházza José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Olli Rehn már tavaly bejelentette, hogy mindenképpen az Európai Parlamentben (EP) folytatja pályafutását, és az európai liberálisok (ALDE) listavezetője szeretne lenni a május 25-jei választáson. A Handelsblatt szerint áprilistól csak a kampányra koncentrál, és jó esélyekkel indul a listavezetői pozícióért, amelyet Guy Verhofstadt, az ALDE parlamenti frakciójának belga vezetője is meg akar szerezni. A döntést az ALDE február 1-jei brüsszeli kongresszusán hozzák meg.

A német lap szerint Olli Rehnt támogatja az észak-európai uniós tagállamokban működő liberális pártok többsége, és a német liberális párt (FDP) is, Guy Verhofstadt pedig csupán a Benelux-államokban szerzett támogatókat eddig. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ALDE dél-európai tagszervezetei melyik jelölt mögé sorakoznak fel, de meglehet, hogy inkább Guy Verhofstadt felé hajlanak – írta a Handelsblatt.

A lap rámutatott, hogy a Verhofstadt az utóbbi években a dél-európaiak álláspontját képviselte a válságkezelésben, harcolt például a közös euróövezeti kötvény bevezetéséért, Olli Rehnt viszont a szigorú takarékoskodást sürgető német irányvonal képviselőjeként tartják számon.

Az ALDE 85 fős frakciójával a harmadik legnagyobb politikai erő az EP-ben a konzervatív néppárt és a szocialisták mögött. Olli Rehn 2004 óta dolgozik az Európai Bizottságban, 2010-ig bővítési biztos volt, és azóta irányítja a gazdasági és pénzügyi területet.

Matolcsy elküldte volna, Rehn nemet mondott
A magyar jegybank elnöke az elhibázott gazdaságpolitika miatt novemberben lemondásra szólította fel Olli Rehnt. Az EU gazdasági és pénzügyi biztosának szóvivője erre úgy reagált: Rehnnek nem áll szándékában, hogy lemondjon. Decemberben az is kiderült: mindenképpen az Európai Parlamentben (EP) folytatja politikai pályafutását, függetlenül attól, hogy sikerül-e megszereznie a liberálisok listavezető pozícióját.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre

Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre

Áprilisban tárgyal a CEU és a bajor egyetem az együttműködésről

Áprilisban tárgyal a CEU és a bajor egyetem az együttműködésről

Lélegzetelállító fotót készített a NASA arról, hogy összeütközik két galaxis

Lélegzetelállító fotót készített a NASA arról, hogy összeütközik két galaxis

Agresszív magyarokra számítanak a szlovákok

Agresszív magyarokra számítanak a szlovákok

Csak jövőre jön, de az oroszok már felfedték az új Mercedes S-osztályt

Csak jövőre jön, de az oroszok már felfedték az új Mercedes S-osztályt

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény