szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fogságba ejtettek és megvertek egy tucat izraeli telepest palesztinok kedden Ciszjordániában.

Palesztinok szerint a zsidó telepesek behatoltak falujukba és kövekkel dobálták őket. Ezután szemtanúk szerint a palesztinok ököllel és botokkal véresre verték a fiatal telepeseket, majd egy lakatlan házba zárták be őket.

A könnyebben megsérült telepeseket végül az izraeli hadsereg szabadította ki a palesztinokkal folytatott egyezkedés után. A katonaság 11 telepest szabadított ki, de más források szerint 13 vagy 15 zsidó vett részt a konfrontációban.

A telepesek állítólag azután kezdték el provokálni a palesztinokat Kúszra településen, hogy közeli kolóniájuknál a hadsereg kivágatott egy engedély nélkül telepített olajfaligetet. Ugyanakkor egy megsebesült izraeli telepes azt állította, hogy a palesztinok támadtak rájuk, miközben ők békésen túráztak a környéken.

Az incidens nem sokkal azután történt, hogy Izrael egyes ciszjordániai zsidó telepek bővítését jelentette be. A telepek kérdése a megbékélés egyik fontos akadálya. A palesztinok szerint Izrael olyan területeken építkezik, amelyek jövőbeli államuk részét képezik. A telepek létesítését korábban az Egyesült Államok és európai országok is elítélték.

Ciszjordániában körülbelül 350 ezer zsidó telepes él. A mostani konfrontáció környékén, a terület középső részén gyakoriak a hasonló kisebb incidensek a telepesek és a palesztinok között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak