szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eltemették Ariel Saront. Izrael tizenegyedik miniszterelnöke szombaton hunyt el.

Mindegyik izraeli tévé és rádiócsatorna egyenes adásban közvetítette a koporsó útját az állami gyászszertartásnak helyt adó kneszettől a Negev-sivatag északi részén lévő családi birtok, a Szikomor-tanya melletti „Szellőrózsa dombra”, ahol az egykori kormányfőt tizennégy évvel ezelőtt elhunyt felesége, Lili mellé temették.

©
©

Saront katonai tiszteletadással búcsúztatták: nyolc tábornok vitte vállán a sírhoz, majd temette el az izraeli zászlóba burkolt koporsót. Előbb a hadsereg főrabbija, majd Saron fiai, Omri és Gilád együtt mondták el a kaddist, a zsidó gyászimát édesapjukért.

©

A sírnál a család kérésére csak Beni Ganc vezérkari főnök mondott beszédet, aki Saron vezetői képességeit méltatta, de felelevenítette ellentmondásos jegyeit is. „Deres hajú harcos hangversenybérlettel, merész parancsnok és megfontolt tervező” – mondta. „Tudta, miként kell kiválasztani a legjobb katonákat, a legbátrabbakat, a következő generációt. Nincs olyan katonai doktrína, melyben ne lenne jelen parancsnoki ujjlenyomata” – tette hozzá.

Később fiai búcsúztatták, ők is érdemeit méltatták. Gilád felsorolt számos esetet, amikor apjuknak sikerült megbirkózni a lehetetlennek tűnő feladatokkal is. Az iraeli katonáknak és zsidó telepeseknek a Gázai övezetből történt kivonása miatt Saront ért bírálatokra utalva felelevenítette, hogy a néhai kormányfő körülbelül száz települést alapított az 1967-es határ mindkét oldalán, többet mint bárki más.

Egy halotti ima, majd Miki Gavrielov, egy népszerű énekes „Anyaföld” című dalának elhangzása után előbb az izraeli állami méltóságok, majd a külföldi delegációk vezetői elhelyezték koszorúikat a friss síron.

A temetést katonai díszsortűz zárta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd