szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét füstölt a Japan Airlines egyik Boeing 787 Dreamlinerének akkumulátora, a járatot törölték. A típust egy évvel ezelőtt ugyanilyen problémák miatt az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) három hónapig nem engedte felszállni és az akkumulátorok áttervezését kérte a gyártótól.

A Japan Airlines járata Tokió-Narita repülőteréről Bangkokba indult volna, a repülést megelőző ellenőrzés során a szakemberek füstöt észleltek a pilótafülkéből és a figyelmeztető lámpák akkumulátor-problémát jeleztek. A további vizsgálatok kiderítették, hogy az energiaforrás egyik cellája szivárgott, az esetet a Boeing is megerősítette.

A járatot törölték, a repülőgépet pedig további vizsgálatoknak vetették alá, ebben a gyártó és a légitársaság szakemberei is részt vesznek.

A Boeing kompozit anyagokból épített, a korábbiaknál takarékosabb hajtóművekkel felszerelt 787-esének akkumulátoraival korábban több probléma is volt. A Japan Airlines Ubéból Tokióba tartó január 16-i járatának meg kellett szakítani az útját, mert az egyik akkumulátor kigyulladt. Ugyanez a hiba történt a társaság egy másik, Bostonban parkoló 787-esével is.

Ez után a JAL és az All Nippon Airways is kivonta a szolgálatból a géptípust és vizsgálatot rendelt el, majd az FAA is megtiltotta a típus üzemeltetését a légitársaságoknak és felszólította a Boeinget, hogy tervezze át a légi iparban addig nem használt lítium-ion akkumulátorokat. Az amerikai gyártó ennek eleget tett, az FAA április 27-ével ismét engedélyezte a Dreamlinerek repülését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!