szerző:
hvg.hu

Egy agyhalott amerikai nő férje beperelte a feleségét kezelő texasi kórházat, mert ott nem akarják halálba segíteni a menthetetlen asszonyt. A férfi azt kérte a bíróságtól: kötelezzék az orvosokat arra, hogy a család kérésének megfelelően ne tartsák tovább életben a terhes nőt. A kórházban viszont arra hivatkoznak, hogy Texas állam törvényei ezt nem engedik meg.

Marlise Munoz már eszméletlenül feküdt, amikor november 26-án rátalált a férje. A nő akkor 14 hetes terhes volt, a család nem tudja, pontosan mitől lett rosszul, tüdőembóliára gyanakodnak.

Arról nincs hír, milyen állapotban lehet a magzat, de a hírek szerint a kismama nem lélegzett már, amikor a férje megtalálta, és ez a gyermekre is hatással lehetett.

Az anya életét nem tudták megmenteni: a nő agyhalott, mesterségesen tartják életben a Fort Worth-i John Peter Smith Kórházban.

Férje, Erick Munoz azzal érvel, hogy felesége és ő is mentőtiszt, így jól tudja, milyen esélyei vannak a párjának. Ráadásul Marlise korábban egyértelművé tette, hogy nem akarja a mesterséges életben tartást, ha egyszer véletlenül ilyen helyzetbe kerülne. Ezzel a szülei is egyetértenek – derül ki az AP hírügynökség tudósításából.

A kórház azért nem teljesíti a család kérését, mert a texasi jog szerint tilos megvonni az életben tartó kezelést terhes betegektől. A helyi szabályozást jól ismerő szakértők viszont úgy vélik, hogy a kórház helytelenül értelmezi a törvényt, mivel az asszony jogi és orvosi értelemben is halottnak tekinthető.

A vita a bíróságon dőlhet el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!