szerző:
hvg.hu/MTI

Vitalij Klicskónak, az ukrán ellenzék egyik vezetőjének továbbra sem sikerült tárgyalnia Janukovics elnökkel, miközben Kijev utcáin továbbra is farkasszemet néznek egymással a tüntetők és a rohamrendőrök. Egyes adatok szerint már körülbelül 1400 tüntető és 120 rendőr sérült meg az összecsapásokban.

Vitalij Klicsko, a bokszolóból lett ellenzéki vezető, az UDAR (Ütés) párt vezetője az elnöki palotában kezdett tárgyalásokat kedden kora délután a politikai válság megoldásáról – közölte Viktor Janukovics elnök sajtószolgálata a Kyiv Post beszámolója szerint.

Mivel maga az elnök éppen Mikola Azarov kormányfővel és helyettesével folytat megbeszélést, ezért a Klicsko a közlemény szerint a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével, Andrej Klujevvel kezdett egyeztetni – közölte az elnöki szóvivő. Maga Klicsko később közleményt adott ki, amelyben ismételten hangsúlyozta, hogy kizárólag Janukoviccsal hajlandó tárgyalni, aki azonban el akarja kerülni a felelősségre vonást.

Az ellenzéki vezető azt mondta, otthagyta a tárgyalásokat, miután kiderült számára, hogy az elnökkel nem fog tudni egyeztetni a válság megoldásáról.

©

Klicsko már korábban bejelentette, hogy felkeresi Janukovics elnököt Kijev melletti rezidenciáján, hogy ismertesse vele az ellenzék követeléseit, melyek a következők: előrehozott elnök- és parlamenti választásokat, a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormány menesztését és átmeneti kabinet felállítását, Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter büntetőjogi felelősségre vonását, a szabadságjogokat sértő törvények megsemmisítését, amnesztiát minden tüntetőnek. Alternatív megoldásként az ellenzék elfogadná, ha az elnöki jogköröket jelentősen csökkentenék, az államfőválasztást pedig a tervezett időben, 2015-ben tartanák meg.

Félezer provokátort kaptak el a tüntetők

Mindeközben Kijev utcáin továbbra is rengeteg a tüntető és a rohamrendőr. Keddre virradó éjjel a Dinamo Kijev stadionja mellett Hrusevszkij utcában voltak összecsapások a hatóságok és az ellenzékiek között, napközben azonban nyugodtabb volt a hangulat – a két fél tagjai alkalmanként szóba is elegyedtek egymással, de továbbra is megmaradt a szembenállás.

A tüntetők emellett hajnalban több fiatal provokátort is elfogtak, akik azt állították, hogy vidékről vitték őket Kijevbe, valamint 300-500 hrivnyát ígértek nekik azért cserébe, ha ablakokat törnek és randalíroznak. A Dinamo Kijev futballcsapat az orosz Facebook-oldalon, a Vkontakten szólította fel a szurkolóit, hogy vonuljanak utcára és segítsék a tüntetőket a felbérelt provokátorok ellen.

Az ellenzéki tüntetők napközben arra kényszerítették az előző éjjel általuk elfogott provokátorokat, hogy szégyenmenetben vonuljanak végig a kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén. A provokációkra felbérelt suhancok – az Ötös televízió interneten közölt felvételei szerint – egyik kezüket az előttük haladó vállára téve libasorban masíroztak végig, közben kelletlenül bocsánatkérést skandálva.

A szégyenmenetet mindkét oldalról a tüntetők védelmére szerveződött csoportok tagjai kísérték, senki sem bántotta a provokátorokat. Az út végén szabadon engedték őket. Az önvédelmi egységek parancsnokságának egyik vezetője a tévének úgy nyilatkozott, hogy a provokációkban részt vett fiataloknak az ukrán néptől való nyilvános bocsánatkérésre kényszerítése egy átnevelő célzatú, jelképes akció volt.

A demonstrálók mintegy 500 provokátort gyűjtöttek be előző éjjel a főváros több pontján, java részüket a parlament és a kormányépület utcájában a rohamrendőrök és a tüntetők között folyó összecsapások helyszínén. Az elfogott provokátorokat a tüntetők a főtérnél lévő "ellenállási főhadiszállásra", a Szakszervezetek Házába vitték. Kedden mindet elengedték.

1400 tüntető sérülhetett meg

Oleh Muszij, a Majdan (Függetlenség tere) egészségügyi szolgálatának koordinátora kedden azt közölte, hogy eddig a zavargások során mintegy 1400 tüntető szenvedett sérüléseket a rohamrendőrökkel folytatott kijevi összecsapásokban főként gumilövedékektől és gránátrepeszektől. Közben a tömegtájékoztatási intézet közzétette, hogy 35-re nőt a villongások helyszínén megsebesült újságírók száma. 

A belügyminisztérium adatai alapján a rohamrendőrök közül 119-en sérültek meg, közülük nyolcvan szorult kórházi ellátásra. A kijevi vezetés illetékes osztályának tudomása szerint a tüntetők közül 122-en szenvedtek sérüléseket, és 50-et kellett közülük kórházba szállítani.

A hivatalos és a Majdan orvosainak adatai közötti különbség abból adódik, hogy a tüntetők közül sokan félnek az állami egészségügyi intézményekben ellátást kérni – magyarázta a Majdan önkéntes orvosa. Kifejtette, hogy nem egy olyan esetről szereztek tudomást, amikor a váróteremben a még ellátatlan sérülteket civil ruhás rendőrök őrizetbe vették, és kivezették a kórházból. Ezt az orvos megengedhetetlennek nevezte, hangsúlyozva, hogy a hatóságoknak a sérültek ellátásába történő jogsértő beavatkozására haladéktalanul reagálnia kell az ukrán egészségügyi minisztériumnak és a nemzetközi egészségügyi szervezeteknek. 

A belügyminisztérium sajtószolgálatának keddi tájékoztatása szerint a kijevi összecsapások 32 résztvevőjét vették őrizetbe, közülük 13-at már hivatalosan meggyanúsítottak tömeges rendbontásban való részvétellel.

Korábbi anyagunkat itt olvashatják el.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Vajna Tímea sokat örökölt, de egyedül nem rendelkezhet a vagyonról

Vajna Tímea sokat örökölt, de egyedül nem rendelkezhet a vagyonról

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést