szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Raoul Wallenberg családja közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordul, hogy levélben kérjen tőle segítséget annak felderítésére, mi történt az 1945-ben eltűnt svéd diplomatával, aki magyar zsidók tízezreinek életét mentette meg a második világháború idején.

Louise von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga Brüsszelbe utazik hétfőn, hogy átadjon egy levelet az orosz államfőnek, amelyben az orosz levéltárakban található, az ügy felderítéséhez elengedhetetlenül szükséges iratokhoz kér hozzáférést.

Wallenberg 1944-ben Svédország budapesti nagykövetségén dolgozott titkárként, és legalább 20 ezer zsidó életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el őket, vagy egyéb módon menedéket biztosított nekik. Állítólag Wallenberg beszélte le a német tiszteket a budapesti zsidó gettó mintegy 70 ezer lakójának lemészárlásáról is.

A svéd diplomata 1945-ben tűnt el Budapesten, miután a bevonuló szovjet hadsereg fogságába esett. A szovjetek kezdetben tagadták, hogy Wallenberg náluk van, majd azt állították, hogy 1947. július 17-én szívinfarktus következtében a börtönben elhunyt.

"Csakis Önön múlik ennek a hosszú kálváriának a befejezése. A cselekvéssel fontos jelzést adna a világnak arról, hogy az igazság diadalmaskodik, akkor is, ha ez időbe telik" - olvasható a Putyinnak címzett levélben.

Az orosz elnök a hét elején Brüsszelbe látogat, hogy részt vegyen az Európai Unió és Oroszország közötti csúcstalálkozón.

A 63 éves Dardel asszony bizakodó a levél sorsát illetően: "Hetven év telt el azóta. Talán már nem éri meg (az orosz kormánynak), hogy továbbra is titokban tartsák a történteket".Néhány történész kétségbe vonja a Wallenberg eltűnésével kapcsolatos hivatalos magyarázatot, és úgy vélik, hogy a svéd diplomatát kivégezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!