szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kritikák és aggályok ellenére megkezdte működését hétfőn Svédországban egy internetes portál, amelyen a svédek akár egy név begépelésével megismerhetik egymás esetleges büntetett előéletét.

A név vagy a tb-szám alapján a honlap csak azt jelzi, hogy az illetőt elítélték-e bármiért a megelőző öt évben, a részletek, köztük a bűnelkövető aktuális lakhelyének megismeréséhez már egy fizetős szolgáltatást kell igénybe venni.

A Lexbase.se emellett egy térképen pontokkal jelzi, hol laknak büntetett előéletű személyek. Ehhez később majd kínálnak egy mobiltelefonos alkalmazást, amely figyelmeztet, ha a felhasználó egy priuszosok által sűrűn lakott területre lép be.

A honlap szóvivője, Pontus Ljunggren szerint az adatbázis hasznos lehet például olyan nőknek, akik a világhálón megismerkednek egy férfival, és közelebbi kapcsolat létesítése előtt szeretnék megtudni, hogy az illetőt nem ítélték-e el nemi erőszakért vagy más erőszakos bűncselekményért. Ljunggren nem tagadta, hogy a szolgáltatásnak lehetnek hátulütői, de úgy vélte, hogy több hasznot hajthat, mint amennyi kárt okozhat.

Adatvédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az adatbázis önbíráskodás alapjául szolgálhat. Mások szerint a büntetett előéletre vonatkozó adatok ilyen könnyű megismerése megnehezítheti a volt elítélteknek a társadalomba való visszailleszkedést.

Az Egyesült Államokban már működnek hasonló adatbázisok, de Európában, ahol szigorúbbak az adatvédelmi szabályok, nem. Svédországban egy törvény mindenkinek betekintést enged a nyilvános dokumentumokba és bírósági határozatokba, az új honlap ezt teszi nagyon egyszerűvé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!