szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a volt egyiptomi elnök második pere kedden Kairóban. A vád szerint Mohamed Murszi részese volt egy összeesküvésnek, amely miatt körülbelül 20 ezer rab tört ki börtönéből, és sokan meghaltak.

Murszit reggel helikopterrel szállították az alexandriai Burdzs el-Arab börtönből a kairói rendőrakadémiára, a bírósági tárgyalás helyszínére. Murszi mellett az ügynek 130 másik vádlottja van, bár a hatóságok csak húsz személyt tudtak előállítani, köztük a Muzulmán Testvériség vezetőjét. A távollétükben perbe fogott vádlottak között van többek között a Hamász palesztin szélsőséges szervezet és a Hezbollah libanoni sííta párt és milícia számos tagja is.

A börtönkitörés a 2011 januárjában kirobbant egyiptomi forradalom elején történt, a Hoszni Mubarak három évtizedes uralmának véget vető 18 napos felkelés első napjaiban.

Az ügyészség szerint Murszinak és társainak célja az egyiptomi állam és a közigazgatási intézmények lerombolása volt, ezért külföldi csoportokkal szövetkeztek, amelyeknek körülbelül 800 fegyverese hatolt be a Gázai övezeten keresztül az országba, hogy a felkelés körüli káoszt kihasználva megszervezze a rabok kiszabadítását. Az akció alatt több fegyenc és rendőr meghalt.

Murszi ellen négy per folyik, amelyből eddig kettő tárgyalási szakasza kezdődött el. A további vádak között szerepel egyebek mellett kémkedés, emberölésre való bujtatás és a bíróság megsértése. A négy vádból három járhat ítélet esetén akár halálbüntetéssel.

Az előző, január 8-i meghallgatást a hatóságok elhalasztották a rossz időjárási viszonyokra hivatkozva. A volt elnököt akkor is helikopterrel kellett volna a fővárosba szállítani, amit a döntéshozók túl veszélyesnek ítéltek meg. Megfigyelők szerint a döntés nem annyira az évszakra jellemző időjárásnak tudható be, mint annak, hogy a kormány nem akarta a perrel január 14-15-én tartott népszavazások lefolyását veszélyeztetni.

Saabán el-Sámi bíró, a kairói büntetőbíróság elnöke hétfőn bejelentette: a helyi média élőben közvetítheti a keddi tárgyalást.

A városban a biztonsági erők több mint 60 páncélozott katonai járművel és 8 ezer állig felfegyverzett rendőrrel igyekszenek megelőzni az újabb összecsapásokat.

Egy biztonsági intézkedés értelmében a tárgyalás helyszínén a vádlott fémketrece köré hangszigetelt üvegablakokat állítottak fel, amivel a hatóságok azt próbálják megakadályozni, hogy az exelnök pódiumnak használja a pert, és még több támogatót szerezzen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!