szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerzetesek és elsősorban a szerzetesnők egyházon belüli szerepének jelentőségét hangsúlyozta Ferenc pápa vasárnap az Istennek szentelt élet világnapján.

Az egyházfő mintegy ötezer pap és apáca előtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában az Úr bemutatásának ünnepén, amely az egyházban egybeesik az Istennek szentelt élet nemzetközi napjával. Ferenc pápa tavaly novemberben az Istennek szentelt élet évének nyilvánította 2015-öt.

Ferenc pápa a világ minden részén szolgáló egyháziakhoz intézett homíliájában arról beszélt, hogyan lehet átadni a hivatástudatot a fiatal nemzedékeknek. A pápa szerint ehhez az kell, hogy a fiatal és idősebb generációk az egyházban is találkozzanak egymással, ne két egymással szemben álló valóságot képviseljenek. 

Az egyházfő úgy fogalmazott, az egyház idősebb tagjai ne legyenek merevek és önmagukba zárkózottak, hanem "adják át tapasztalataikat és bölcsességüket, ne őrizzék azokat bezárva egy múzeumban".

A Szent Péter téren délben zuhogó esőben mondott Úrangyala-imádságon (Angelus) Ferenc pápa kijelentette, hogy majdnem egy millió pap, laikus testvér és szerzetesnő szolgál az egyházban. Szabadon mondott beszédében hozzátette: a világ és az egyház elképzelhetetlen lenne szerzetesnők nélkül, akik a kórházakban, missziókban, iskolákban dolgoznak. Ferenc pápa kijelentette: a szerzetesnők az egyház "ajándékai, élesztői és nagy nők". 

Vasárnap a Santa Maria in Trastevere római templomban, amely a Szent Egyed közösségéhez tartozik, misét mutattak be az olasz fővárosban élő hajléktalanokért. A katolikus közösség harminc év óta minden február első vasárnapján misét mutat be értük. 

Most a pápa nevében Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás celebrálta a szertartást. Krajewski arról ismert, hogy Ferenc pápa kinevezése óta anyagilag segíti a rászorulókat Rómában és Olaszország más részein.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!