szerző:
MTI

Polgárjogi pert kezdeményezett egy volt plébános ellen egy lengyel fiatalember, akit molesztáltak gyermekkorában – adta hírül a Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért, amely jogi segítséget nyújt a panaszosnak.

Ez az első eset Lengyelországban, hogy valaki polgári úton indít kártérítési pert az egyház ellen, miután a békés megegyezésre irányuló próbálkozása nem járt sikerrel.

A 25 éves Marcin K. 200 ezer zloty, vagyis átszámítva csaknem 15 millió forint kártérítést, valamint nyilvános bocsánatkérést követel a koszalini bíróságon attól az egyházközségtől és egyházmegyétől, ahol a plébános szolgált és a terhére rótt cselekményeket elkövette. A kolobrzegi Szent Adalbert-templom volt plébánosát 2012-ben szexuális zaklatásért két év börtönre ítélték.

Tavaly októberben a lengyel egyház elutasította a fiatalember hasonló követelését, így meghiúsult a békés megegyezés lehetősége. Az egyházat képviselő ügyvéd azzal indokolta az elutasítást, hogy az egyház nem érzi magát felelősnek, mert "egy pap autonóm módon cselekszik saját plébániáján".

Lengyelországban, ahol az emberek több mint 90 százaléka katolikusnak vallja magát, bár kevesebb mint a felük gyakorolja rendszeresen vallását, az elmúlt években több egyházi pedofil esetre derült fény. A lengyel egyház tavaly szeptemberben bocsánatot kért a pedofil papok áldozataitól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!