szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi nem jelent meg a hivatalosan kedden kezdődött bírósági tárgyalásán Nápolyban. A volt olasz miniszterelnököt szenátorok megvesztegetésével vádolják.

Az ügyészség korrupció miatt emelt vádat Berlusconival szemben: eszerint 2006-2008 között szenátorokat fizetett le Romano Prodi balközép kormányának megbuktatására. Ez sikerült is neki: a balközépet eláruló Sergio De Gregorio szenátor bevallotta, hogy a Berlusconitól kapott 3 millió euróért szavazott a Prodi-kormány ellen.

Az ellene felhozott vádakat következetesen tagadó Berlusconi végül nem jelent meg a bíróság előtt, tárgyalását ezért elnapolták. A 77 éves, adócsalásért elítélt politikus továbbra is befolyásos politikai tényezőnek számít Olaszországban, pedig a felsőház tavaly novemberben megfosztotta szenátori mandátumától.

De Gregorio vádalkut kötött az ügyészséggel, így 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A vádlottak között szerepel Valter Lavitola egykori újságíró is, aki Silvio Berlusconi utasítására fizette ki a pénzt a megvesztegetett szenátoroknak.

A tárgyaláson a feltételezések szerint beidézik majd tanúként Romano Prodit és más olasz politikusokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta