szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

November 3-ra tűzte ki a tárgyalást az illetékes szövetségi bíró a tavalyi bostoni maratonon végrehajtott robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev ügyében.

George O' Toole bíró szerdán meghozott döntésével elutasította a védőügyvédek kérését, akik 2015 szeptemberéig szerettek volna haladékot kérni a felkészülésre. A védelem szerint a vád "renyhe" ütemben szolgáltatja ki a bizonyítékokat.

Dzsohar Carnajev ellen a tavaly április 15-i bostoni maraton finisében végrehajtott terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt történt szövetségi vádemelés. A 20 éves, csecsen származású amerikai állampolgár július 10-én ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter január végén felhatalmazta a szövetségi ügyészeket, hogy halálbüntetést kérjenek Carnajevre, ha a tárgyaláson bűnösnek találják.

Dzsohar Carnajev a vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlan Carnajevvel együtt követte el a kettős robbantást, amelynek következtében hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - meghaltak és 264-en megsebesültek, közülük sokan végtagjaikat vesztették. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

Az idősebb Carnajev április 19-re virradóra halt meg, végzetét lőtt sebek és belső sérülések okozták. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el. Dzsohar Carnajev az állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Szerinte aki egy mohamedánt megtámad, az mindet megtámadja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!