szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai képviselőház kedden megszavazta az adósságlimit 2015 márciusáig szóló megemelését. A szenátusban, ahol a demokraták vannak többségben, szerdán szavaznak a kérdésben.

A képviselőház kis többséggel 221-201 arányban fogadta el határozatot. A 232 republikánus képviselő közül mindössze 28-an szavaztak együtt a kisebbségben lévő demokratákkal. John Boehner, az amerikai szövetségi alsóház republikánus elnöke kedden már korábban bejelentette: párttársai beleegyeztek abba, hogy nem akadályozzák feltételekkel az adósságlimit megemelését.

A beleegyezést azután jelentette be a házelnök, hogy párttársai körében megbukott a terve, amely szerint a 17 ezer milliárd dolláros adósságlimit megemelését a katonai nyugdíjak tervezett csökkentésének visszavonásához kellene kötni. A republikánusok döntésével a kérdés nem kerül ismét terítékre a novemberben megtartandó "félidős" kongresszusi választásokig.

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter múlt pénteken levélben sürgette az adósságlimit mielőbbi emelését a republikánus kongresszusi vezetőknél. Emlékeztetett: a pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe azért, hogy ne törje át az adósságplafont. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok hitelfelvételi felhatalmazása nem terjedhet tovább február 27-nél.

A republikánusoknak az a taktikájuk, hogy az adósságplafon emeléséért cserébe kiadáscsökkentést csikarjanak ki, 2011-ben ahhoz a megállapodáshoz vezetett, amelynek értelmében tíz év alatt mindenre kiterjedően 2100 milliárd dollárral csökkenteni kell a kiadásokat. A technikai csőddel fenyegető feszültség miatt a Standard & Poor's hitelminősítő lerontotta az Egyesült Államok legjobb, AAA besorolását.

A szövetségi kormányzat októberi részleges leállása komoly presztízsveszteséget okozott a Republikánus Pártnak, amelynek törvényhozási képviselői nem akartak újabb kockázatot vállalni a novemberi választások előtt. Elemzők egybehangzó véleménye szerint a fejlemény jelentős győzelem a demokratáknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat