szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bosznia-hercegovinai megmozdulások mögött felfedezhető a szervezettség, amelynek célja államcsíny végrehajtása volt - állította az államelnökség bosnyák tagja a Vecernji list horvát napilap hétfői számában megjelent interjúban.

Bakir Izetbegovic, a volt boszniai elnök, Alija Izetbegovic fia szerint a megmozdulások célja egy hatalmi vákuum létrehozása lett volna, amit már különböző forgatókönyvek szerint lehetett volna kihasználni. Véleménye szerint kezdetben spontán lázadás volt a nincstelenség, az igazságtalanság és a politikusok önzése ellen, de ezzel visszaéltek. Bakir Izetbegovic nyomozást sürgetett annak kiderítésére, hogy kik állnak az események hátterében, kik adták az utasításokat és kik voltak azok végrehajtói. 

A bosnyák politikus nem válaszolt arra a felvetésre, hogy kinek lenne az érdeke a felkelések szítása, de szerinte nem véletlen, hogy  éppen azokon a területeken próbálnak káoszt előidézni, amelyet a délszláv háborúban a bosnyák hadsereg szabadított fel. „Sehol máshol nem gyújtották fel az állami szimbólumnak minősülő intézményeket csak ott, ahol a bosnyákok élnek többségben” jegyezte meg.

A föderáció és a kantonok szintjén koordinált akcióval elejét lehetne venni a további megmozdulásoknak, segítve azokat, akik nem találták meg a számításukat a háború utáni időszakban - vázolta fel az egyik megoldási javaslatot a bosnyák politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban