szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Még a héten kétmilliárd dollárt költenek erre a célra.

Oroszország még a héten további kétmilliárd dollár értékben ukrán eurókötvényt vásárol - jelentette be Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter hétfőn.

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dollár éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából.

Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A 2 éves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék.

Január végén kijevi illetékesek bizakodóan beszéltek arról, hogy Oroszország napokon belül újabb ukrán kötvényt vásárol, amelynek a kuponja szintén évi 5 százalék lesz. Néhány nappal később azonban Moszkva gyakorlatilag befagyasztotta a segélyezést, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések. 

Ukrajnának az idén nagyjából 8 milliárd dollárnyi külső adósságot kell visszafizetnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek