szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki ellenőrzés alá került ukrán parlamentben a 450 képviselőből 346-an szavazták meg a posztumusz Ukrajna hősei kitüntetést a harcban elesetteknek. A legtöbben múlt csütörtökön haltak meg a harcokban.

A kijevi főtéren, a Majdanon elesett ellenzéki tüntetőknek az Ukrajna hősei címet adományozta posztumusz az ukrán parlament, a Verhovna Rada hétfőn.

Az Unian ukrán híriroda beszámolója szerint az ellenzéki ellenőrzés alá került parlamentben a 450 képviselőből 346-an támogatták az erről szóló határozatot. E szerint az ország következő elnökének kell majd hivatalosan Ukrajna hőseivé nyilvánítani az elesett tiltakozókat (ez az alkotmány szerint az elnök jogköre).

Több tucat civil halt meg a kijevi zavargásokban csütörtökön. Sokukkal orvlövészek végeztek.
©

A határozat szerint azok a polgári személyek kapják meg a címet, akik "az ukrajnai békés tüntetések idején estek a fegyveres harcok áldozatául".

A Verhovna Rada arról is döntött, hogy pénzügyi segítséget nyújtanak a sebesülteknek, valamint a harcokban elesettek családjainak. Utóbbiaknak egymillió hrivnát (25 millió forintot) utalnak ki.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!