szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ágyban fekvő betegeket lőttek agyon ismeretlenek egy dél-szudáni kórházban, a támadók ezután kifosztották és porig égették az épületet. Az egészségügyi intézményt működtető, Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szerint tizennégyen haltak meg a támadásban.

A szervezet szerdai sajtóközleményében kiemelte, hogy feladatukat majdhogynem lehetetlen ellátni az országban tomboló féktelen erőszak és az egészségügyi dolgozók iránti tisztelet teljes hiánya miatt. Az MSF munkatársai a hétvégén tizennégy holttestet találtak a Malakal városban fekvő kórház épületében. A lázadók hónapok óta támadják a kőolajban gazdag Felső-Nílus szövetségi állam fővárosát, Malakalt, mert át akarják venni az ellenőrzést a terület felett.

Az utóbbi időben a segélyszervezet két másik kórházát is földig rombolták Dél-Szudánban. Az MSF helyi vezetője elmondta, hogy nem akarnak kivonulni a polgárháború sújtotta országból, viszont újra kell írniuk a dolgozóik biztonságára vonatkozó irányelveket.

Dél-Szudánban december közepe óta folynak az összecsapások, azóta, hogy Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vágott vissza Kiir elnöknek, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani.

A konfliktusban eddig már ezrek haltak meg, nyolcszázezren menekültek el otthonukból. Szakértők szerint több mint hárommillió embernek azonnali élelmiszersegélyre lenne szüksége. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot