szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen ütéssel megölt egy férfi egy gyalogost az angliai Bournemouthban, amiért az utóbbi szóvá tette, hogy az előbbi barátja miért a járdán biciklizik. Az eset mellett az is komoly indulatokat váltott ki a brit közvéleményben, hogy a gyilkos csupán négyéves börtönbüntetést kapott, miközben anyja bagatellizálni próbálja az esetet.

A 40 éves brit Andrew Young még a múlt hónapban keveredett vitába a biciklis Victor Ibitoyével, amiért az a járda gyalogosoknak fenntartott járdán biciklizett. A szópárbajba Ibitoye egy barátja, a 20 éves, büntetett előéletű Lewis Gill is beleavatkozott, majd egyetlen ütéssel leterítette a gyalogos férfit, aki az aszfaltra zuhant, majd egy nap múlva meghalt a kórházban. Young egyébként az autizmus enyhébb formájának számító Asperger-szindrómában szenvedett, és szakvélemények szerint szellemileg egy 14 éves szintjén állt.

A brit közvéleményt az alaptalan, felesleges erőszak mellett az is széles körben felháborította, hogy a gyilkost a bíróság csupán négyéves börtönbüntetésre ítélte. Keith Cutler bíró a büntetés enyheségét azzal indokolta, hogy a gyilkosság szerinte nem szándékosan történt. Dominic Grieve főállamügyész bejelentette, hogy miután hivatalába száznál is több reklamáció érkezett, és politikusok is tiltakoztak az ítélet ellen, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a büntetést utólag hosszabbra módosítsák.

Vigyázat, felkavaró videó!

Az áldozat édesanyja eközben „nevetségesnek” nevezte a bíróság ítéletét, amely alapján az elkövető valójában akár már két év múlva kiszabadulhat a börtönből.

A korábban már betörésért is ült gyilkos édesanyja viszont így nyilatkozott a Daily Mailnek: „Nem értem, hogy mi olyan nagy ügy ebben. Ez csak egy baleset volt, semmi különös. Holnapra már senki nem fog emlékezni az egészre. A fiam, most mit mondjak? Nem akart senkit sem megölni.”

A bíró Keith Cutler egyébként már régebb óta ellentmondásos megítélésűnek számít elnéző hozzáállása és szokatlanul enyhe ítéletei miatt. Egyszer például húsz másodperces csendet rendelt el a tárgyalóteremben egy rendőrség által lelőtt bűnöző emlékére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!