szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztették Egyiptomban a Mohamed Murszi ellen nemrég megkezdett pert csütörtökön, mert a védelem a bírói testület leváltását kérte. A volt elnöke pere február 16-án kezdődött, a tárgyalást azonban különböző okokból ezelőtt már kétszer elnapolták.

"A bíróság úgy döntött, hogy egészen addig felfüggeszti az eljárást, amíg nem születik döntés a védelem által benyújtott kérelem ügyében" – közölte az ülést vezető bíró.

A vádlottak többségének a korábbi tárgyalásokhoz hasonlóan hangszigetelt üveggel borított ketrecben kellett lenniük az ülés alatt. Murszit és korábbi tanácsadóját ezúttal azonban másik típusú ketrecben helyezték el, ők a tárgyalás alatt hátat fordítottak a pulpitusnak és azt skandálták, hogy: "Le a hadsereg uralmával!".

Egy fellebbviteli bíróság a tervek szerint március elsején vizsgálja meg az indítványt.

A kairói büntetőbíróság ugyanebből az okból napolta el hétfőn Murszi másik perét is, amelyet börtönszökés szervezése miatt indítottak ellene és százharminc másik vádlott ellen.

Az egyiptomi hatóságok Murszi mellett az őt támogató Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet további harmincöt, "terroristának" nevezett tagját fogták perbe, akik 2005-ben állítólag szélsőségeseket akartak a Gázai övezetbe küldeni, hogy ott a Hamász palesztin iszlamista szervezet segítségével, a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda által katonai kiképzésben részesüljenek, majd Egyiptomba visszatérve a Sínai-félszigeten működő terrorcsoportokhoz csatlakozzanak.

Bíróság elé állították egyebek mellett Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériség vezetőjét és helyettesét, Hairat es-Sátert. A vádlottakra halálbüntetés is kiszabható.

A hadsereg tavaly július 3-án buktatta meg Mohamed Murszi elnököt, az iszlamista mozgalom hívei azóta rendszeresen tüntetnek az országban, nem ritkák a demonstrálók és a hadsereg közötti összecsapások, amelyekben eddig több mint ezer ember vesztette életét.

Murszit megbuktatása óta börtönben van. Az exelnök ellen a hatóságok további három pert indítottak börtönszökés szervezése, híveinek gyilkosságra uszítása és a bíróság megsértése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!