szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Csak azért, mert itt, az RT-nél dolgozom, nem jelenti azt, hogy nincs szerkesztői függetlenségem, és nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire ellenzek mindenféle katonai megszállást független országok között” – így fejezte be mondanivalóját hétfőn a Russia Today orosz hírtelevízió amerikai adásának műsorvezetője, aki a krími megszállás miatt fakadt ki. Abby Martint nem akarják megbüntetni a főnökei, legalábbis ezt mondják, hanem egy kis terepmunkára küldenék a Krímbe. A műsorvezető azt mondta, hogy nem megy Ukrajnába.

A Russia Today hírtelevíziót a Kreml alapította, és sokak szerint Oroszország propagálására használják fel a csatornát. Így gondolják ezt például a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezetnél is. Angol, arab, orosz és spanyol nyelven sugározzák az RT műsorait. Az orosz központ Moszkvában található, az amerikai pedig Washingtonban, utóbbi 2010 óta működik – derül ki az RT Wikipedia-szócikkéből.

©

A Russia Todayt legutóbb amiatt kritizálták, hogy torz képet fest tudósításaival a krími válságról. Valószínűleg így gondolta ezt a washingtoni központban Abby Martin is, aki egy hétfői élő adás végéhez fűzte hozzá saját megjegyzéseit Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban.

Azt mondta, hogy „amit Oroszország csinál, az rossz”, illetve „nem fogok itt ülni, és bocsánatot kérni, vagy védeni a katonai bevatkozást”.

Abby Martin ugyanakkor azt elismerte, hogy Ukrajna és a régió történelméről nem feltétlenül tud mindent, de azt biztosan tudja, hogy a katonai beavatkozás semmire sem lehet válasz.

A Russia Today vezetőségétől a brit Channel 4 csatornának úgy nyilatkoztak, hogy Abby Martint szerintük megtévesztette az amerikai média, de ezért még nem akarják büntetni. Állították, hogy az RT munkatársai szabadon kifejezhetik véleményüket, adásban is, és ez Abby Martin nézeteire szintén igaz. Mivel azonban a műsorvezetőnek nincsenek széleskörű ismeretei a krími helyzetről, lehetőséget biztosítanak neki némi agytornára, egyenesen a helyszínen – közölték.

Vagyis a Krímbe küldenék tudósítani Abby Martint, ő azonban a Twitteren azt írta és a brit The Telegraphnak is azt nyilatkozta, hogy nem megy a Krímbe, írjanak bármit is az RT közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre