szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy moszkvai fellebbviteli bíróság enyhítette csütörtökön a Szergej Filin elleni savtámadás elkövetőinek büntetését. A moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj balettigazgatójának arcába tavaly januárban fröcsköltek kénsavat. A támadás szervezője a színház szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko volt, akinek büntetését 6 évről 5 és fél évre enyhítette csütörtökön a moszkvai városi bíróság.

A támadás elkövetője, Jurij Zaruckij büntetését 10 évről 9 évre csökkentették, míg az elkövetőt a támadás helyszínére szállító Andrej Lipatovnak 4 év helyett csak kettőt kell börtönben töltenie. Az eredeti, első fokú ítéletet egy moszkvai kerületi bíróság hozta tavaly december elején.

A támadás hátterében személyes ellentétek álltak: a bűncselekményért elítélt Dmitricsenko azzal vádolta Filint és közvetlen munkatársait, hogy visszaélnek hatalmukkal a szerepek kiosztásakor.

Dmitricsenko már 2013 márciusában beismerte bűnösségét. "Én szerveztem a támadást, de nem olyan mértékben, mint ahogy az megtörtént" – mondta akkor a 29 éves táncos.

Dmitricsenko nem egyedül bírálta a balettigazgatót. Hasonló ügyeket teregetett ki tavaly a sajtónak egy amerikai balett-táncosnő, és botrányokhoz vezetett a múlt évben Nyikolaj Ciszkaridze, a Bolsoj volt vezető táncosa és Filin konfliktusa is. Tavaly júliusban Vlagyimir Urin személyében új vezérigazgatót neveztek ki a színház élére, hogy rendet csináljon ott.

Szergej Filin tavaly decemberig több mint húsz szemműtéten esett át egy németországi klinikán, de még így is csak részlegesen nyerte vissza látását. A balettigazgató ennek ellenére már szeptemberben visszatért munkahelyére. Az Izvesztyija című orosz lap ugyanakkor úgy tudja: a Bolsojnak nem áll szándékában meghosszabbítani Szergej Filin 2016-ban lejáró szerződését.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!