szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtök estére sem derült ki hitelt érdemlően, pontosan hol lehet a megbuktatott ukrán elnök és milyen állapotban van. Állítólag Viktor Janukovics szívinfarktust kapott, de terjedtek olyan hírek is, hogy a politikus meghalt – egyiket sem erősítették meg hivatalosan.

Nem hivatalos hírek szerint az Oroszországba menekült Viktor Janukovicsot szívinfarktus gyanújával kórházba szállították – ezt a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap jelentette csütörtökön, de hírt más források nem erősítették meg. Az újság szerint Janukovics állapotát az orvosok "súlyosnak" minősítették.

Néhány napja olyan híresztelés terjedt el az orosz és ukrán internethasználók körében - a kijevi Majdan egyik aktivistájának Facebook-bejegyzése nyomán -, hogy Janukovics meghalt. A hír később hamisnak bizonyult, cáfolták annak a kórháznak az orvosai, amelyben állítólag a megbuktatott ukrán elnök elhunyt. A hírre még Vlagyimir Putyin is reagált. "Még meghűl majd azok temetésén, akik ilyesmit terjesztenek róla" – tréfálkozott az orosz elnök.

A Unian ukrán hírportál csütörtökön "megbízható titkosszolgálati forrásokat" idézve azt állította, hogy Janukovics már halott. A portál szerint a politikus rosztovi sajtóértekezlet után nem lépett kapcsolatba pártja képviselőivel és a hozzá közel állókkal.

Az ukrán portál ezzel összefüggésben kérdéseket intézett az orosz elnöki hivatalhoz, Oroszország ENSZ-képviselőjéhez és több orosz tévécsatornához is. Ugyanakkor Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet március 4-én a Biztonsági Tanácsban bemutatta az elűzött államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett segítségkérő levelét, majd ugyanaznap Putyin sajtóértekezletén azt közölte, hogy "két napja látta" Janukovicsot – emlékeztetett az Unian.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást