szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét feltartóztattak pénteken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött misszióját a Krím félszigetre - közölte pénteken Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatási főosztályának igazgatója.

Az EBESZ megfigyelői pénteken ismét megpróbáltak bejutni a Krímbe, de délutánig még nem engedték át őket a fegyveresek által őrzött ellenőrző ponton. 

Csongar település közelében a megfigyelőket szállító két gépkocsit és az őket kísérő mintegy ötven ukrán civil autót megállította egy tucatnyi nem azonosítható egyenruhát viselő fegyveres, akik az új krími vezetőség engedélyéhez kötik az EBESZ-misszió beengedését.

A március 5-től 12-ig tartó küldetésben 22 ország 42 képviselője vesz részt. Feladatuk, hogy az EBESZ Bécsi Dokumentuma alapján eljárva ellenőrizzék az ukrán katonai objektumokat. A dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt.

A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!