szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többhetes távollét után megjelent a nyilvánosság előtt Észak-Korea második embere, akiről korábban a dél-koreai sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy politikai tisztogatás áldozata lett.

Az északi állampárt lapja, a Rodong Szinmun pénteki számában közölte azokat a fényképeket, amelyeken Cso Rjong Ha altábornagy, a hadsereg politikai részlegének igazgatója is látható az országot vezető Kim Dzsong Un társaságában egy katonai létesítményben tett látogatás során.

Cso lépett elő második számú vezetővé azt követően, hogy tavaly év végén Kim Dzsong Un kivégeztette az addigi második embert (nagynénje férjét), Dzsang Szong Teket. Február közepe óta azonban Cso sem jelent meg nyilvános eseményen, és a dél-koreai sajtóban elterjedt, hogy újabb politikai tisztogatás történt, amelynek keretében őt is őrizetbe vették és fogva tartják.

Az észak-koreai helyzetet bennfentes értesülésekkel folyamatosan figyelő internetes portál, a dél-koreai központú NK Leadership Watch pénteken azt írta, Cso újbóli feltűnése nem összeegyeztethetetlen azzal a feltevéssel, hogy korábban letartóztatták. Az írás szerint a belbiztonsági szolgálat a múltban is alkalmazta azt a gyakorlatot, hogy – egyfajta nyomatékos figyelmeztetés gyanánt – rövid időre letartóztatott és kihallgatott magas rangú tisztviselőket, majd visszahelyezte őket tisztségükbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!