szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy hónapig bujkált a náci vonalak mögött, aztán tüzérként állt helyt, de egészen idáig nem akarta átvenni Bíborszív hősi kitüntetést egy amerikai veterán. Most, 89 évesen megtette.

Hetven évvel az után, hogy visszautasította, meggondolta magát, és a hétvégén átvette a Bíborszív katonai kitüntetést egy 89 éves második világháborús amerikai veterán, aki gépével lezuhant a megszállt Franciaországban 1944-ben.

Richard Faulkner mindössze 19 éves volt, amikor a B-17-es bombázó, amellyel repült, összeütközött egy másik géppel. Mindenki meghalt, kivéve a fiatal törzsőrmestert, aki ejtőernyővel kiugrott, de ellenséges vonalak mögött találta magát. Végül sebesülten is sikerült kijutnia a nácik által ellenőrzött területről. Előbb egy helyi gazda bújtatta, majd a francia ellenállók segítettek neki. Huszonkilenc napot töltött ellenséges vonalak mögött, és amikor az őt Angliába szállító torpedóhajót megtámadták náci repülők, Faulkner vette át a lelőtt tüzér helyét. A Bíborszívet mégsem fogadta el.

A kitüntetés sebesülési érdemérem, amelyet nemcsak a harcban megsebesült katonáknak, hanem posztumusz is odaítélnek a harcban elesetteknek vagy azoknak, akik belehalnak sebesüléseikbe.

Faulkner egy évvel ezelőtt azonban rájött, hogy megbánta döntését, mert így nem lesz, ami emlékeztesse unokáit az ő katonai szolgálatára - mondta el menye. Mary Ellen Faulkner szerint apósa annak idején azért utasította vissza az érdemérmet, mert szörnyűnek találta, hogy őt kitüntetik, miközben társai meghaltak.

Miután a veterán megmásította döntését, az asszony az idős férfi körzetének kongresszusi képviselőjéhez, a demokrata párti Dan Maffeihez fordult segítségért. A politikus irodája megállapította, hogy Richard Faulkner még mindig jogosult a Bíborszívre, amelyet a képviselő szombaton át is adott neki az egykori katona New York állambeli otthonában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!