szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyerekeket érinti a leghátrányosabban a szíriai háború: ebben az évben mintegy 5,5 millióra emelkedett azok száma, akik életüket, végtagjukat, szüleiket vagy otthonukat vesztették el a konfliktus miatt – olvasható az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kedden közzétett jelentésében.

A világszervezet a beszámolót néhány nappal a – 2011. március 15-én tiltakozó megmozdulásokkal elkezdődött – szíriai polgárháború harmadik évfordulója előtt tette közzé, és figyelmeztetett arra, hogy a gyermekek helyzete tovább romolhat a közel-keleti országban.

"Számos szíriai gyerek bármiféle védelem, orvosi ellátás, pszichológiai támogatás vagy iskolai oktatáshoz való hozzáférés nélkül, a segítségtől teljesen elzárva, romok közötti életre és a táplálékért folytatott folyamatos küzdelemre ítélve kénytelen élni. A legrosszabb esetekben a gyerekeket és terhes nőket mesterlövészek sebesítik meg vagy lövik le" – olvasható az UNICEF jelentésében.

A háború által érintett kiskorúak száma megkétszereződött tavaly óta, és jelenleg mintegy egymillió gyermek él ostromlott területen, ahova minimális mértékben jut el humanitárius segítség. A Bassár el-Aszad szíriai elnök és a felkelők közötti, majdnem három éve dúló harcokban eddig több mint tízezer gyermek vesztette életét. 

A több mint kétmillió, Szírián kívüli területekre menekült ember közül mintegy 1,2 millióan kiskorúak, ezen belül csaknem hatszázezren öt év alatti gyerekek. A jelentés adatai alapján további hárommillió gyermek kényszerült arra, hogy az összecsapások miatt elhagyja otthonát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!