szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megfigyelő repüléseket hajt végre Svédország Ukrajna felett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Nyitott Égbolt Szerződése alapján - jelentette be kedden Karin Engström svéd védelmi miniszter.

A kijevi vezetés a Nyitott Égbolt Szerződésre hivatkozva kérte fel Svédországot, hogy küldjön gyakorlógépet Ukrajnába. A miniszter által felvázolt tervek szerint az Ukrajna feletti megfigyelő repülés célja "független információkat szerezni az ukrán helyzetről". 

"Ezzel hozzájárulhatunk a feszült helyzet stabilizálásához" - idézte a miniszter szavait a TT stockholmi hírügynökség. A megfigyelő repülés pontos útvonaláról nem adott felvilágosítást a svéd politikus, azonban annyi bizonyos, hogy a Krím félsziget felett nem hajtanak végre repülést.

A TP100 típusú repülőgép csütörtökön száll fel. A fedélzeten a svéd személyzet mellett a NATO-tagállam Belgium, Nagy-Britannia és Norvégia megfigyelői utaznak majd.

A Nyitott Égbolt Egyezmény értelmében a részes államok kölcsönösen felderítő repüléseket végeznek egymás légterében, évente meghatározott számban. Az így készült felvételek rendelkezésére állnak majd valamennyi, a szerződésben részes államnak. A szerződésnek 34 EBESZ-tagállam a részese, köztük Oroszország is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!