szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izraeli harci repülőgépek gázai övezeti célpontokat támadtak szerda éjjel, megtorlásul az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya által Izrael ellen végrehajtott délutáni rakétatámadásokért - közölték palesztin és izraeli tisztségviselők. A palesztin elnök csütörtökön az izraeli katonai "eszkaláció" leállítását követelte.

A keskeny tengerparti övezetben hatalmon lévő palesztin Hamász szervezet biztonsági forrásai arról számoltak be, hogy az izraeli harci gépek több rakétát is kilőttek az iszlamista fegyveres csoport által használt katonai táborokra. Áldozatokról eddig nem érkezett jelentés. Az izraeli hadsereg éjjel kiadott közleménye szerint 29, a fegyveres csoporthoz tartozó gázai övezeti célpontra mértek légi csapást.

A hadsereg vezető tábornokai előzőleg rendkívüli tanácskozást tartottak, hogy eldöntsék, milyen választ adjanak arra a tömeges rakétatámadásra, amely délután érte Izrael területét. A 2012 novembere óta legjelentősebb palesztin rakétatámadásban a hadsereg közleménye szerint 41 rakétát indítottak Izraelre, de később egy katonai szóvivő hatvannál több rakétáról beszélt.

A Szderót és Netivót városok irányába indított rakéták közül néhányat még a levegőben megsemmisítettek az izraeli Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái, más részük lakatlan térségekre hullott, de nyolc közülük lakott területen csapódott be.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kemény választ ígért a Gázai övezetből érkezett támadásra. Avigdor Liberman külügyminiszter a 2-es tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy nem lehet napirendre térni a rakétatámadás fölött. "El kell foglalni és ki kell takarítani Gázát" - hangoztatta.

A Hamász biztonsági tisztségviselőinek közlése szerint izraeli harci gépek a csütörtökre virradó éjjel öt hullámban 16 rakétát lőttek ki a Hamász és az Iszlám Dzsihád által használt különböző gázai övezeti táborokra, egyebek közt délen Rafah térségében, északon pedig Hán-Júnisz környékén. Szemtanúk szerint mentőautók és tűzoltók száguldottak a légicsapások körzetébe.

Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön szóvivője útján felszólította Izraelt, hogy "vessen véget az ostromlott Gázai övezet elleni katonai eszkalációjának". Nabíl Abu Rudeina szavait a WAFA palesztin hírügynökség idézte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

Irány a szerviz: lerepülhet a 180 millió forintos Lamborghini motorházteteje

Irány a szerviz: lerepülhet a 180 millió forintos Lamborghini motorházteteje

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést