szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaliforniában élő Varga Béláról csak most tudta meg dzsesszzenekara, hogy ő áll a Kuruc.info mögött. A zenekar tagjai úgy döntöttek, minden kapcsolatot megszakítanak a szélsőjobbos zongoristával.

Kirúgta Varga Bélát az az amerikai dzsesszzenekar, amelynek a zongoristája volt, miután kiderült számukra, hogy ő a Kuruc.info tulajdonosa – közölte a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) nevű zsidószervezet a honlapján.

2012 óta ismert, hogy Varga áll az uszító jobbos hírszájt mögött. Varga Béla interjút is adott a hvg.hu-nak, amelyben egyebek mellett azt mondta, hogy ő nem tulajdonosa és számlakezelője a Kuruc.infónak, de a szájt által képviselt nézetekkel egyetért.

©

A zenekar vezetője, Bruce Oliver azt mondta, sokként érte zenekarát a hír, hogy zongoristájuk a Kuruc.info tulajdonosa. A zenekar tagjai megbeszélték az ügyet, és úgy döntöttek, hogy megszüntetik Varga tagságát, sőt a kapcsolatot is megszakítják vele. "A helyzet nagyon kínos, de eddig csak mint zenészt ismertük Vargát" – fogalmazott Oliver.

Varga a kalifolniai Healdsburgben él, borászattal is foglalkozik. A rendszerváltás idején költözött az USA-ba. Dzsesszzongoristaként nagy sikereket ért el, de a mostani ügy törést okozhat a karrierjében. A TEV szerint Varga San Franciscóban polgári kört szervezett, és a nyíltan antifasiszta emberekkel szemben gyakran él a telefonos gyalázkodás eszközével. A Facebookon lelkesen osztja a Kuruc.info tartalmait. Tavaly novemberben a San Francisco Chronicle cikkezett róla, Varga nem állt szóba a cikk szerzőjével.

Az Egyesült Államok hatóságai arra hivatkozva hagyják működni a szélsőséges szájtot, hogy megszüntetése súlyosan megsértené a szólás- és véleményszabadság alapjogát. Csak abban az esetben lépnének fel ellene, ha a gyűlöletkeltés közvetlen és azonnal veszélyt jelentene valakire nézve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!