szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még jóvá sem hagyta az orosz törvényhozás a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról kedden aláírt szerződést, a moszkvai Vörös téren és országszerte már ünneplik az eseményt.

Az Együtt vagyunk jelszó jegyében ünnepi koncerttel egybekötött megmozduláson felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinte a Krím és Szevasztopol "nehéz, hosszadalmas és fárasztó hajózás után visszatérnek a hon kikötőjébe, a szülőföld partjaihoz, az állandó lajstromjelzésük kikötőjébe, Oroszországba".

Az államfő köszönetet mondott a Vörös téren a Krím és a félszigeten eddig is különleges státussal rendelkező Szevasztopol lakosságának "következetes és határozott állásfoglalásukért, és akaratuk világos kinyilvánításáért", hogy "Oroszországgal együtt akarnak lenni". Vlagyimir Putyin hozzátette, nagyon aggódnak amiatt, ami Ukrajnában történik, de mint mondta, hisz abban, hogy a szomszédos ország minden nehézséget le fog győzni.

A moszkvai hatóságok adatai szerint több mint 110 ezer ember gyűlt össze a Kreml fala mellett húzódó történelmi helyszínen, ahol megjelent a krími parlament elnöke, a terület kormányának feje, és Szevasztopol polgármestere is. Az államfő és a krími politikusok megszólalását élőben közvetítette az állami hírtelevízió.

A koncerten számos neves orosz előadóművész lépett fel, közöttük a Fekete-tenger partján lévő ukrajnai Odesszából származó Larisza Dolina. A Vörös téri rendezvényen Tatyjana Taraszova világhírű orosz műkorcsolyaedző is beszédet mondott. Azt mondta, Moszkva híres terén ünnepelték annak idején a Szovjetuniónak a II. világháborúban aratott győzelmét, és kijelentette, hogy "most sem engedik a fasizmust előretörni".

A Krím félsziget és Szevasztopol nemzetközileg elutasított csatlakozását több orosz nagyvárosban, így Szentpéterváron, Velikij-Novgorodban és Pszkovban is spontán nagygyűléseken köszöntötték a hatalmon lévő orosz pártok és hazafias szervezetek képviselői és hívei. A Rosszija 24 állami hírtelevízió Dagesztán fővárosából, Mahacskalából, valamint a krími városokból is tudósított az ottani ünneplésről.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden írta alá a krími vezetőkkel azt a Moszkvában államközinek nevezett megállapodást, amely szerint a – függetlenségét hétfőn egyoldalúan kihirdető, független államként egyedül Oroszország által elismert – Krími Köztársaság és Szevasztopol városa keddtől az Oroszországi Föderációhoz tartozik. A megállapodást még az orosz törvényhozásnak is jóvá kell hagynia. Valentyina Matvijenko, a felsőház, azaz a Szövetségi Tanács elnöke szerint erre már március 21-én sor kerülhet.

A Krími Köztársaság és Szevasztopol vezetőit a Szövetségi Tanácsban is megünnepelték. Valentyina Matvijenko közölte, hogy a jövő hétfőn a felsőházban megjelenik a félsziget és a krími város zászlaja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé