szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Enyhítette a Szlovák Nemzeti Párt volt elnökére ittas vezetés miatt kiszabott büntetést a zsolnai kerületi bíróság – jelentette szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slotának mindössze háromezer euró bírságot kell fizetnie, és a vezetéstől való eltiltás idejét is csökkentették.

Slota körülbelül egy éve, azután vonult vissza az aktív politikától, hogy kizárták volt pártjából. Tavaly novemberben másodfokon ittas vezetés miatt 5 ezer euró pénzbírságra ítélték és 16 hónapra eltiltották a gépjárművezetéstől. Slota fellebbezése után most ezen az ítéleten enyhített a zsolnai kerületi bíróság.

A jogerős ítélet szerint Ján Slotának csak háromezer euró bírságot kell kifizetnie, és a vezetéstől való eltiltását is négy hónappal lerövidítették. A bírság korábbinál alacsonyabb összege gyakorlatilag szimbolikusnak mondható, tekintettel arra, hogy Ján Slotát a szlovák média az ország egyik leggazdagabb emberének tartja.

A vezetéstől való 12 hónapos eltiltás alig több mint egy hónap múlva lejár. Slota ügyében eredetileg 24 hónapos eltiltást kért az ügyész, az ittas állapotban elkövetett közveszélyeztetés miatt kiszabható pénzbírság 160 eurótól (közel 50 ezer forint) több mint 330 ezer euróig (csaknem 100 millió forint) terjed.

Ján Slota ellen tavaly májusban indítottak eljárást, miután Csacán egy közúti ellenőrzésen megállították a rendőrök, és a politikus elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is. Ez azon a napon volt, amikor Slota az SNS-en belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak a pártból való kizárásával összefüggésben. Slotát tavaly áprilisban zárták ki az SNS-ből, arra hivatkozva, hogy elnökként nem kezelte kellő gondossággal a párt vagyonát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek

Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”