szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországot sokkal nagyobb gazdasági kár érné, mint a Nyugatot, ha gazdasági szankciókat vezetnének be ellene az ukrajnai események miatt – ezt mondta vasárnap a német pénzügyminiszter. Wolfgang Schäuble azt is jelezte, hogy az Európai Unió egységes ebben a kérdésben.

"Oroszországnak sokkal több veszítenivalója van középtávon, mint az Európai Uniónak vagy az Egyesült Államoknak. A nemzetközi jogot be kell tartatni. Az másodlagos, hogy ez milyen gazdasági vagy pénzügyi költségekkel jár" – fogalmazott Schäuble.

Az Európai Unió eddig 33 orosz tisztviselőt és kormányközeli személyt sújtott vagyonbefagyasztással és vízumkiadási tilalommal, de még nem vezetett be messzemenő hatással járó gazdasági szankciókat Moszkvával szemben. Ugyanakkor az Európai Tanács múlt héten felkérte arra az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki a széles körű gazdasági büntetőintézkedésekre vonatkozó tervet az ukrajnai válság mélyülése esetére.

Német cégek korábban aggodalmuknak adtak hangot ezzel kapcsolatban, mert attól tartanak, hogy a szankciók felhajtanák az energiaárakat az oroszországi földgáztól erősen függő Németországban, valamint egy fontos piacuktól vágnák el őket. Egyes uniós országok vezetői pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy bizonyos tagállamokat súlyosan érinthetnének ezek a lépések.

Schäuble vasárnap azt is leszögezte, hogy az Ukrajnának nyújtandó uniós pénzügyi segély felhasználását szigorúan felügyelni kell. Az EU-nak és kijevi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy "a pénz oda menjen, ahol szükség van rá, és ne tűnjön el egy sötét fazékban".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight