szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalosan vádat emeltek pénteken a venezuelai ellenzék bebörtönzött vezetője, Leopoldo López ellen erőszak szításáért.

A vád szerint López erőszakos összecsapásokra bujtogatott egy kormányellenes tüntetésen, amelyet országszerte többi hétig tartó zavargások követtek.
Luisa Ortega Díaz főügyész egy nappal az ellenzéki vezető őrizetben tartásának legális határideje előtt jelentette be a vádemelést. A harvardi végzettségű López - a baloldali hatalom elleni tüntetések egyik fő szervezője - ünnepelt személyiség lett Nicolás Maduro venezuelai elnök ellenzékének köreiben, amióta másfél hónapja őrizetben tartják őt a hatóságok egy Caracas közeli katonai börtönben.

A főügyész bejelentésére válaszul a López vezette Népi Akarat (VP) párt 24 órás tüntetést kezdett, vezetőjének szabadon bocsátását követelve. A tiltakozók a venezuelai főváros ugyanazon terén gyűltek össze, ahol február 18-án Leopoldo López drámai körülmények között megadta magát a hatóságoknak.

A február elején kezdődött venezuelai zavargásoknak hivatalos adatok szerint legkevesebb 39 halálos áldozata volt, köztük ellenzéki és kormánypárti tüntetők, valamint járókelők. A halálos incidensek többsége a López letartóztatása után lezajlott összecsapásokban történt.

A főügyész állítása szerint López állt a február 12-i, még békés felvonulást követő halálos végű erőszakcselekmények mögött, s ő bátorította híveit középületek felgyújtására és szétverésére. Ha a bíróság bűnösnek találja, 14 évi börtönnel sújthatja őt.

Maduro elnök korábban egyenesen azzal vádolta az ellenzék népszerű alakját, hogy ő a látható arca annak az Egyesült Államok által támogatott "fasiszta" összeesküvésnek, amelynek célja, hogy megdöntse egy éve hatalmon lévő kormányát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá